NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Kinderartsen: meer aandacht voor functionele buikpijn hard nodig 

18 apr 2024Nieuws
Kinderartsen: meer aandacht voor functionele buikpijn hard nodig 

Kinderartsen in heel Europa vragen om meer aandacht voor functionele buikpijn bij kinderen. Deze buikpijn is een medisch onderbelicht gebied, leidt tot een lagere kwaliteit van leven en is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van schoolverzuim. “Functionele buikpijn komt over de hele wereld veel voor,” zegt professor Marc Benninga, kinderarts maag-darm-leverziekten en lid van de Europese organisatie voor kinderartsen mdl (ESPGHAN). “Van alle kinderen in de schoolgaande leeftijd heeft 10-20% te maken met deze buikpijn. Het is de meest voorkomende aandoening die wordt gemeld bij algemeen kinderartsen.”

Benninga: "Functionele buikpijn is een goedaardige maar vervelende aandoening die niet alleen het dagelijks leven van het kind beïnvloedt, maar ook dat van het hele gezin. De buikpijn kan periodiek van aard zijn maar leidt vaak tot een lagere kwaliteit van leven. Bovendien is het wereldwijd de belangrijkste oorzaak van schoolverzuim en kan het leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst.”

Als de klachten op de juiste manier worden aangepakt, zal echter meer dan 80% van de kinderen pijnvrij en gezond zijn, zegt Benninga. “Reden waarom we gezamenlijk aandacht vragen voor dit probleem en er voorlichting over geven. Zodat breder bekend is wat functionele buikpijn is en wat je eraan kunt doen.” Hiervoor is educatief materiaal ontwikkeld, onder meer gericht op ouders en scholen.

De kinderartsen willen vooral overdiagnose voorkomen en vermijden dat kinderen onnodige invasieve diagnoseprocedures ondergaan. Door deze kinderen en hun familie gerust te stellen en te steunen, en zo nodig andere behandelingen in te zetten, kan het overgrote deel van de kinderen binnen twee jaar na het bezoek aan een arts beter worden.

>> Lees ook het AD-artikel "Functionele buikpijn bij kinderen kan een alarmsignaal zijn: zo herken je het"