NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Creativiteit nodig om scholen open te houden

21 okt 2020Nieuws
Creativiteit nodig om scholen open te houden

We moeten nadenken over creatieve oplossingen om de scholen open te kunnen houden. Die oproep doet NVK-voorzitter en OMT-lid Károly Illy naar aanleiding van de toenemende zorgen onder het onderwijzend personeel over COVID-19 en de oproep van het RED Team om scholen per direct voor twee weken te sluiten.

Illy heeft alle begrip voor de onrust onder leraren. ‘Het is volstrekt duidelijk dat er overal waar mensen elkaar ontmoeten een zeker risico op besmetting is.’ Wel benadrukt hij dat het onderwijs geen bovengemiddelde rol speelt in het aantal besmettingen. Het OMT noemde het al in juni een ‘aanvaardbaar’ risico om de scholen open te houden. Mede vanwege de aantoonbare negatieve gevolgen van het geheel of gedeeltelijk sluiten van scholen op de gezondheid en het welzijn van kinderen.

‘In de eerste corona-golf zijn kinderen enorm geraakt door de maatregelen die zijn genomen,’ licht Illy het standpunt toe. ‘Zij verkeren in een uiterst kwetsbare periode van hun leven. En midden in die periode hebben wij hen veel afgenomen, juist op een moment waarop veel behoefte is aan sociale contacten en interacties. We zagen in de afgelopen corona-periode meer somberheid, meer neerslachtigheid en meer depressiviteit. En we zagen ook lichamelijke schade. Er werd veel minder bewogen, er werd aanmerkelijk ongezonder gegeten en we zagen veel meer beeldschermgebruik onder kinderen. Dat heeft ertoe geleid dat we een duidelijke toename van overgewicht en obesitas constateerden. Daarnaast is de school voor veel kinderen uit kwetsbare en onveilige milieus een veilige haven en heeft de school voor die kinderen een belangrijke signalerende functie. Dus de scholen moeten openblijven.’

Artikel Volkskrant
Artikel BNR
Uitzending NPO Radio 1 (vanaf 0:18:10)