Nederland krijgt gemiddeld eens in de 10 tot 15 jaar te maken met een grote mazelenuitbraak, vooral in gebieden met een lage vaccinatiegraad. Hoewel het aantal besmettingen stijgt, is er nu nog geen sprake van zo’n uitbraak. Experts verwachten echter dat dit binnen enkele jaren zal gebeuren, omdat de vaccinatiegraad niet toeneemt. Mazelen zijn zeer besmettelijk en kunnen ernstige complicaties veroorzaken, vooral bij jonge kinderen. Kinderarts en NVK-voorzitter Lissy de Ridder zegt tegen nu.nl: “Mensen zijn deels vergeten hoe ziek kinderen kunnen worden van infectieziekten.” Vaccinatie blijft de beste bescherming, aldus De Ridder.
In editie 1 van de Medisch Specialist staat een portret van drie artsen over duurzame inzetbaarheid. Kinderarts Diana Cornelissen (Rijnstate) is ook geportretteerd. “Binnen mijn vakgroep vielen steeds meer collega’s uit met gezondheidsproblemen, de meesten werden voor een klein percentage afgekeurd.” Twee jaar geleden is de vakgroep gestart met een eigen regeling. “We staan allemaal fitter op de werkvloer.”
In veel landen krijgen baby’s een vitamine K-prik om gevaarlijke bloedingen te voorkomen, maar Nederland gebruikt druppels die niet altijd werken. Kinderarts Henkjan Verkade (UMCG) waarschuwt in een interview met de Volkskrant: “Een eenmalige prik is het beste, een groot deel van de wereld erkent dat allang, behalve Nederland.” Verloskundigen verzetten zich tegen de prik, waardoor na acht jaar nog steeds geen nieuw beleid is ingevoerd.