ContactLog in

Richtlijn voor veilige en klimaatbewuste astmamedicatie voor kinderen

11/04/'25

De afgelopen week is er veel aandacht geweest voor de klimaatimpact van astmamedicatie, met name de dosisaerosolen die PFAS bevatten. Deze zorgen voor een relatief grote uitstoot van broeikasgassen binnen de zorg. Door een mooie samenwerking tussen onder andere CAHAG, NVK, Longfonds en Zorginstituut Nederland is nu een transmurale richtlijn beschikbaar die helpt bij het klimaatbewust voorschrijven van inhalatiemedicatie. Deze richtlijn bevat ook specifieke aanbevelingen voor kinderen.

 

Dosisaerosolen: kleine puf, grote voetafdruk
Dosisaerosolen dragen door het gebruik van drijfgassen zoals HFA-134a en HFA-227ea disproportioneel bij aan de klimaatvoetafdruk van de zorg: zo’n 0,7% van de totale zorguitstoot. Voor longpatiënten is dit extra zorgwekkend, omdat klimaatverandering juist hun gezondheid direct bedreigt. Momenteel heeft al 7% van de kinderen en jongeren in Nederland astma, en dit percentage neemt toe.


Poederinhalatoren: duurzaam en effectief alternatief
Een belangrijk alternatief is de poederinhalator. Deze heeft een veel lagere milieu-impact: een gemiddelde dosisaerosol stoot zo’n 82,5 gram CO₂ per puf uit, tegenover minder dan 1 gram bij een poederinhalator. Vanaf een leeftijd van ongeveer 7 jaar kunnen veel kinderen al voldoende kracht en techniek opbrengen om een poederinhalator effectief te gebruiken, mits goed begeleid.


Richtlijn biedt praktische handvatten
De nieuwe leidraad biedt duidelijke aanbevelingen voor het starten met of switchen naar een poederinhalator – mits de inhalatietechniek, voorkeur en stabiliteit van de patiënt dat toelaten. Voor kinderen gelden specifieke voorwaarden, waaronder voldoende ademvolume en coördinatie. Ook wordt benadrukt dat samen beslissen met de patiënt (of ouders) essentieel is.


Duurzame zorg begint in de spreekkamer
Deze richtlijn helpt kinderartsen en longverpleegkundigen om duurzaamheid nadrukkelijk mee te nemen in hun voorschrijfbeleid. Een relatief eenvoudige keuze in de spreekkamer kan zo bijdragen aan een gezondere toekomst, voor het kind én het klimaat.

 

>> Lees de volledige Transmurale leidraad klimaatbewust voorschrijven van inhalatiemedicatie
>> Lees ook het NOS-artikel ‘Zorgen over astmapufjes met PFAS: ‘Alternatief waar mogelijk”

 

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Kinderartsen in het nieuws

Volgend bericht

Landelijk Zorgcongres Gaza op 14 mei 2025