ContactLog in

Persoonlijke accreditatie

Heb je een nascholing gevolgd die niet door de NVK of ABAN is geaccrediteerd, dan kan je binnen vijf jaar alsnog accreditatie aanvragen bij de NVK. We noemen dit ‘individueel accreditatie aanvragen’. Denk er daarbij aan dat je voor het aanleveren van de gegevens ten behoeve van de herregistratie drie maanden de tijd krijgt, zowel bij de RSG als bij het CSO. Vraag dus op tijd accreditatie aan zodat de nascholingsactiviteit niet verloopt en er geen moeilijkheden door tijdsdruk kunnen ontstaan. De wijze waarop je accreditatie dient aan te vragen hangt af van het soort activiteit.

1. De activiteit is al geaccrediteerd door de NVK of het ABAN: invoeren in GAIA is niet nodig

Wanneer een aanbieder van een nascholing voorafgaand accreditatie heeft aangevraagd bij de NVK of het ABAN en deze heeft verkregen, wordt de nascholing zichtbaar in het nascholingsoverzicht op de nascholingsagenda. De organisatie is vervolgens verplicht binnen 2 maanden na afloop van de bijeenkomst jouw presentie in te voeren. Hierna worden de behaalde punten in het persoonlijk dossier van de deelnemer bijgeschreven. Mocht je de punten niet ontvangen hebben, dan word je geadviseerd zelf contact op te nemen met de aanbieder van de nascholing.

2. De activiteit is door een buitenlandse organisatie geaccrediteerd of accreditatie gebeurt op voorspraak van de sectie: u moet de nascholingsactiviteit zelf invoeren in GAIA

Voor niet door de NVK of het ABAN geaccrediteerde nascholing kun je de nascholingsactiviteit zelf via GAIA toevoegen en tegelijk de punten zelf toekennen. Dit gebeurt in GAIA onder Categorie A of B.

– Categorie A: buitenlandse nascholing waarvoor Noord-Amerikaanse of Europese CME-, CPD- of EACCME-punten zijn toegekend

Hiervoor mogen de nascholingspunten één op éen worden overgenomen. Je dient zelf de punten op te vragen bij de organiserende instantie (deze staan vaak vermeld op het certificaat van de nascholing en/of op de website van de nascholing) en je dient deze zelf te registreren in het persoonlijke dossier in GAIA (Categorie A).

– Categorie B: buitenlandse nascholing geaccrediteerd op voorspraak van de sectie

Hierbij gaat het globaal om buitenlandse congressen en symposia waaraan geen CME-, CPD- of EACCME punten zijn toegekend, maar door de sectie op voorspraak zijn goedgekeurd.
>>Klik hier voor het overzicht goedgekeurde aanbieders/scholingen op voorspraak van de sectie
Je voert de activiteit zelf in GAIA in (Categorie B) en kent accreditatiepunten toe volgens het Specifiek Beoordelingskader Accreditatie. In principe is de buitenlandse nascholing die geaccrediteerd is op voorspraak van de sectie al in GAIA geïncorporeerd. Dit houdt in dat GAIA een overzicht bevat van buitenlandse organisaties, waarvan de nascholingsactiviteiten zijn geaccordeerd voor het verkrijgen van nascholingspunten.

– Individuele accreditatieaanvraag van nascholingsactiviteiten categorie C, D en E

Mocht het zo zijn dat van voornoemde categorieën geen sprake is, dan dien je een individuele accreditatieaanvraag in te dienen onder categorie C, D of E. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de juiste procedure in het NVK-beoordelingskader.

Aios, fellows en accreditatie

Artsen in opleiding tot specialist (aios) hoeven nog geen accreditatiepunten te verzamelen, dat kan pas als ze geregistreerd specialist zijn. Fellows, officieel in opleiding voor een subspecialisme, hebben een nascholingsverplichting gelijk aan die van de andere kinderartsen, aangezien zij als kinderarts zijn geregistreerd.

Reclame en gunstbetoon

Geneesmiddelenfabrikanten maken reclame voor hun product bij een specifieke doelgroep of bij een breed publiek. Publieksreclame voor receptgeneesmiddelen is verboden. Fabrikanten kunnen artsen en apothekers ook attenderen op receptgeneesmiddelen door ‘gunstbetoon’. Daaronder valt het aanbieden van geschenken of gastvrijheid door het vergoeden van kosten voor deelname aan congressen.

Gedragscode Geneesmiddelenreclame

Artsen en apothekers mogen niet op verkeerde wijze worden beïnvloed door marketingactiviteiten. Gedetailleerde regelgeving hierover is vastgelegd in de Gedragscode Geneesmiddelenreclame (zie de website van de CGR). Zo mag een farmaceutisch bedrijf geen geschenken aanbieden en mag een arts deze niet aannemen. Afhankelijk van het soort bijeenkomst dat georganiseerd wordt (al dan niet als wetenschappelijk aangemerkt) is een hoger bedrag toegestaan voor gastvrijheid.

Toetsing door NVK of CGR

De Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) houdt zich bezig met reclame gericht op artsen en apothekers voor receptgeneesmiddelen. CGR en NVK hebben procedureafspraken over toetsing van de gedragscode. Deze afspraken zijn een bevestiging van de bestaande praktijk.

De NVK is gevrijwaard van toetsing of aanbieders van nascholing voldoen aan de eisen van de CGR. De NVK is alleen verantwoordelijk voor toetsing van inhoudelijkheid en onafhankelijkheid van het nascholingsprogramma.

Een klacht indienen

Stoor jij je aan een marketingactiviteit, dan kan je kosteloos een klacht indienen bij de CGR. Dit kan elektronisch via de website van de CGR of door (anoniem) te bellen met het secretariaat van de CGR (zie voor het telefoonnummer de bovengenoemde website). In principe worden klachten altijd behandeld. Wanneer de CGR een klacht zeer ernstig vindt dan overlegt zij met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) of de klacht wordt behandeld door CGR of IGZ.