De taken van de JA-NVK zijn gebaseerd op (lange termijn) doelstellingen en zijn verdeeld over verschillende taskforces. Elk bestuurslid heeft meerdere taskforces onder zijn hoede. We maken hierbij onderscheid tussen drie soorten taskforces.

Zelf actief zijn?
Wil je als aios ook een actieve rol in een commissie? Er zijn diverse taskforces en NVK-gremia waarbij gezocht wordt naar aios-leden en waar jouw input en bijdrage als aios zeer waardevol kan zijn. Tevens kan dit in het kader van de Niet-Klinische Kerntaken (NKKT) ook bijdragen aan jouw opleiding. Bekijk de losse taskforce pagina’s voor meer informatie of neem contact met ons op via ja@nvk.nl of je clustervertegenwoordigers.

Interne taskforces

Dit zijn taskforces die door de JA zijn opgericht. Zij bestaan uit meerdere JA-bestuursleden en in sommige gevallen ook uit andere aios-leden. Deze taskforces worden jaarlijks geëvalueeerd en zo nodig opgeheven of aangepast indien het onderliggende doel behaald is.

Arbeidsmarkt

Als JA-NVK vinden we het belangrijk om zicht te hebben op de arbeidsmarkt voor jonge klare kinderartsen. We hebben de taskforce arbeidsmarkt opgericht om trends en veranderingen op de arbeidsmarkt in kaart te brengen. Gezien de landelijke zorgen over het teruglopende aantal anios in het ziekenhuis nemen we sinds 2024 ook de arbeidsmarkt voor anios kindergeneeskunde hierin mee.

Online vacaturebank NVK
De taskforce arbeidsmarkt heeft de online vacaturebank op de NVK-site opgericht. Jaarlijks doen we een analyse van de gegevens op de vacaturebank en elke twee jaar benaderen we alle kindergeneeskunde vakgroepen en zetten we een enquête uit onder jonge klaren kinderartsen, voor een beter zicht op de arbeidsmarkt.

Bekijk de NVK-vacaturebank

De arbeidsmarkt in 2024
We publiceren deze analyse elke twee jaar in het blad “Kinderarts en Samenleving”. Uit de analyse in 2024 is naar voren gekomen dat het aantal vacatures weer op het niveau is van voor de COVID-19 pandemie en dat 97% van de jonge klaren binnen 3 maanden een baan vindt.

Lees hier ons meest recente artikel over de arbeidsmarkt 

Anios-tekort bij de kindergeneeskunde?
Wel blijkt dat er ook binnen de kindergeneeskunde zorgen spelen over het teruglopende aantal anios. Wij willen dit mogelijke anios-tekort samen met het Concilium Paediatricum  verder in kaart brengen. Hierbij zullen we ook de samenwerking met De Jonge Specialist opzoeken, waardoor we gebruik kunnen maken van ervaringen vanuit andere specialismen, waar dit probleem al langer speelt.

 

 

Communicatie

We streven er, als Junior Afdeling van de NVK, naar om de aios op de hoogte te houden van de belangrijke zaken die spelen rondom de opleiding en over ontwikkelingen binnen de kindergeneeskunde en medische wereld die voor de aios relevant zijn. Dit is, samen met een goede zichtbaarheid van de JA-NVK, de focus van de taskforce communicatie.

Social media
We houden de aios op de hoogte van actuele zaken middels onze nieuwsbrief en via social media (Instagram en LinkedIn). De website wordt ook onderhouden door de taskforce, waar de meer statische informatie over de JA-NVK en de opleiding kindergeneeskunde te vinden is.

Volg ons op Instagram
Volg de NVK op LinkedIn, waar ook de posts vanuit de JA-NVK verschijnen

Vragen en input van aios
Daarnaast willen we laagdrempelig beschikbaar zijn voor vragen of input vanuit de aios. We geven frequente terugkoppelingen in de clusters in de vorm van presentaties. Deze momenten worden ook gebruikt om input op te halen vanuit de achterban. Het is altijd mogelijk om vragen te stellen of input te leveren via de JA-vertegenwoordiger in je eigen cluster en we zijn te bereiken via ja@nvk.nl.

Kinderarts & Samenleving
Een van onze leden zit in de redactie van Kinderarts & Samenleving,  waar we meedenken over de invulling van het tijdschrift. Hier plaatsen we regelmatig een artikel namens de Junior Afdeling.

Lees onze publicaties onder JA-NVK in de Media

Duurzame inzetbaarheid

Als JA-NVK vinden we het heel belangrijk dat aios hun bevlogenheid voor het vak Kindergeneeskunde behouden gedurende de opleiding én daarna als kinderarts. Hierbij is een goede werk-privé balans van belang. De taskforce Duurzame inzetbaarheid zet zich hiervoor in.

Visiedocument ‘Behoud van Bevlogenheid’
De afgelopen jaren hebben we gezorgd voor het opzetten van coaching voor alle aios en hebben we het onderwerp duurzame inzetbaarheid op de kaart gezet door het schrijven van het visiedocument “Behoud van bevlogenheid”. Hierna hebben we een handreiking uitgebracht met praktische adviezen voor op de werkvloer en hebben we een invitational georganiseerd met als uitkomst een praatplaat die is verspreid in de clusters.

Lees hier meer over Duurzame inzetbaarheid en bekijk onze documenten

Hoe nu verder?
Deze documenten zijn een eerste stap om duurzame inzetbaarheid op de werkvloer te realiseren. Wij beseffen ons dat dit praktische moeilijkheden met zich mee kan brengen, waarvoor wij als hulplijn kunnen functioneren. Op dit moment zijn wij aan het bekijken hoe we duurzame inzetbaarheid ook in het toekomstig werkveld als kinderarts meer op de kaart kunnen zetten en hoe we hierin met andere specialismes kunnen samenwerken.

NKKT (niet-klinische kerntaken)

De niet-klinische kerntaken zijn een belangrijke aanvulling op het opleidingsplan. De taskforce NKKT is door het bestuur van de JA-NVK opgericht om aios ondersteuning en inspiratie te bieden voor het uitoefenen van hun NKKT. Daarnaast proberen we om zowel aios als opleiders handvatten te geven om de mogelijkheden hiertoe zo groot mogelijk te maken.

Transparantie en uniformiteit
De afgelopen jaren zijn we bezig geweest om meer transparantie te verkrijgen over de mogelijkheden om je in een NKKT te verdiepen binnen de verschillende clusters. Hiervoor zijn we in gesprek gegaan met de verschillende opleiders. Deze informatie nemen we ook mee bij de ontwikkeling van het nieuwe opleidingsplan met uiteindelijk doel om de uniformiteit tussen de clusters te verbeteren.

Inspiratie: zoveel opties, waar te beginnen
De taskforce heeft in samenwerking met de clusters een best practices overzicht ontwikkeld van cursussen en opleidingen die ter inspiratie of als voorbeeld kunnen dienen voor invulling van de NKKT-tijd. Dit overzicht proberen wij de komende tijd verder uit te breiden. Daarnaast proberen we op verschillende manieren aios te inspireren, bijvoorbeeld door het organiseren van NKKT specifieke webinars en het plaatsen van blogs.

Bekijk hier het overzicht van best practices voor NKKT-invulling of lees meer over de niet-klinische kerntaken

PediAthletics

De PediAthletics-commissie organiseert sinds 2019 jaarlijks een sportdag voor alle a(n)ios Kindergeneeskunde in Nederland. Een dag waarop we samen sporten, elkaar ontmoeten en vooral een heel gezellige tijd hebben. Deze dag vindt meestal begin juni plaats. Bekijk hier de datum voor komend jaar (link naar agenda), zodra deze bekend is en houdt de dag vast vrij!

Sporten en gezelligheid
Er worden elk jaar verschillende sporten georganiseerd waarbij je het met je team opneemt tegen de andere clusters. Het winnende team krijgt de felbegeerde beker. Daarna wordt de dag afgesloten met een gezellig avondprogramma met borrel, eten en muziek. Een dag die dus zeker ook de moeite waard is als je niet van sporten houdt!
Bekijk hier de aftermovie van 2022 en foto’s van andere jaren op de PediAthletics instagram.

Organisatie
De commissie wordt gevormd door twee a(n)ios uit elk cluster, met een lid van het bestuur van de Junior Afdeling van de NVK die een coördinerende rol heeft. Vind je het leuk om komend jaar te helpen bij de organisatie, laat dit weten aan de JA-vertegenwoordiger in jouw cluster of via ja@nvk.nl.

Taskforce Themadag

Deze taskforce, bestaande uit zowel JA-bestuursleden als andere aios-leden, organiseert de jaarlijkse JA-NVK themadag, een onderwijsdag voor alle aios Kindergeneeskunde.

JA-NVK themadag
Op deze dag behandelen we elk jaar een ander leerzaam en actueel thema met behulp van inspirerende sprekers en zinvolle workshops. We zoeken hierbij naar thema’s die niet of in minder mate aan bod komen in het reguliere onderwijs. Daarnaast is de themadag natuurlijk ook een gezellige gelegenheid om met collega’s uit andere clusters samen te zijn!
De themadag is een verplicht onderdeel van je opleiding en daarom vragen wij de opleiders jaarlijks jullie allen in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan de themadag.

Lees hier meer over de komende en de afgelopen Themadag.

Algemene Ledenvergadering (ALV)
Tijdens de jaarlijkse themadag vindt ook de ALV van de JA-NVK plaats, waarbij we het afgelopen jaar doornemen en jullie op de hoogte brengen van de plannen voor het komende jaar. We gebruiken dit moment ook om in groepen met elkaar in discussie te gaan over een actueel onderwerp. We vinden het belangrijk om de mening van de huidige aios-groep te horen en kunnen zo jullie input meenemen in onze doelen voor het nieuwe jaar.

Ook de themadag organiseren?
De themadagcommissie wordt gevormd door enkele leden van het JA-bestuur samen met meerdere aios, waarbij we streven naar een aios uit ieder cluster. Heb jij interesse in onderwijs, heb je creatieve ideeën voor thema’s of sprekers óf vind je het gewoon leuk om met aios uit andere clusters deze dag te organiseren? Geef je interesse door aan de JA-vertegenwoordiger in je cluster of mail naar ja@nvk.nl.

Vertegenwoordiging NVK-gremia

De JA-NVK is vertegenwoordigd in verschillende commissies en expertisegroepen van de NVK, door enkele JA-bestuursleden die een taskforce vormen.  Zij werken in deze gremia samen met opleiders en andere kinderartsen en aios, waarbij zij de stem van de aios vertegenwoordigen. Daarnaast neemt de voorzitter van de JA-NVK ook zitting in het NVK-bestuur, om de samenwerking nog verder optimaliseren.

Concilium Paediatricum (CP)

De JA-NVK is met twee leden vertegenwoordigd in het Concilium Paediatricum (CP) (waarvan één lid ook in het dagelijks bestuur) en is alhier verantwoordelijk voor de belangenbehartiging van aios. Ze nemen proactief deel aan de CP-vergaderingen. Het CP heeft als doel om de opleiding tot kinderarts en het onderwijs voor kinderartsen in opleiding te bevorderen. Alle dossiers en bijna alle besluiten die betrekking hebben op de opleiding worden binnen het CP besproken.

Actuele thema’s voor 2025
Komend jaar zijn binnen het CP onder andere het nieuwe opleidingsplan TOP2030, de nieuwe CAO en diens invloed op dienstexposure en de arbeidsmarkt belangrijke onderwerpen. Daarnaast zijn de opleidingsvisitaties, de invulling van onderwijs en de cursussenlijst vast onderdeel op de agenda van CP-vergaderingen. Ook komt de impact van landelijke veranderingen op de kindergeneeskunde opleiding aan bod in het CP.

Expertisegroep Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG)

De JA-NVK is met twee leden vertegenwoordigd in de NVK expertisegroep Diversiteit, Inclusiviteit & Gelijkwaardigheid (DIG), welke als doel heeft om bewustwording teweeg te brengen bij zorgverleners en opleiders in de kindergeneeskunde, leidend tot gelijkwaardige zorg en een inclusief (d.w.z. sensitief en anti-discriminatoir) opleidings- en werkklimaat voor zowel patiënt als zorgverlener. Wij denken actief mee over missie, visie en strategie en hebben onder andere meegeschreven aan het visiedocument.

Diversiteit in de sollicitatieprocedure
Als JA-NVK zijn we op dit moment bezig met het schrijven van een aanbevelingsdocument ten aanzien van diversiteit, inclusiviteit en gelijkwaardigheid in de werving en selectieprocedure voor aios, in samenwerking met de expertisegroep DIG. We streven naar landelijke invoering van dit document na publicatie.

Lees hier de ambities van de Expertisegroep DIG, het visiedocument en waar je terecht kan voor advies en vragen.

Expertisegroep Duurzaamheid

Er zijn twee bestuursleden die de JA-NVK vertegenwoordigen in de expertisegroep Duurzaamheid. Deze groep zet zich in voor het op de kaart zetten en versnellen van verduurzaming van de (kindergeneeskundige) zorg. Hiermee willen we ons er tevens voor inzetten dat dit onderwerp structureel behandeld wordt gedurende de opleiding.

Bekijk hier de actuele thema’s en bezigheden van de Expertisegroep Duurzaamheid, adviezen voor duurzaamheid in je eigen ziekenhuis en het visiedocument.
Hier kan je ook terecht als je initiatieven wilt delen of zelf als aios wilt deelnemen.

NVK-congrescommissie

Namens de JA-NVK zijn wij ook vertegenwoordigd in de landelijke NVK-congrescommissie. Zo zorgen wij ervoor dat er altijd oog blijft voor alle anios, aios en jonge klaren.

Heilige Huisjes
Wij zijn naast volwaardig commissielid, waarbij we meedenken over onder andere thema en sprekers, ook verantwoordelijk voor de invulling van het JA-symposium. Sinds 2022 organiseren wij ook een hulde moment voor alle nieuwe jonge klaren. In 2024 hebben we voor het eerst een succesvolle Heilige Huisjes sessie neergezet.

Drie pijlers in NVK-kleuren
Het NVK Congres is vanaf 2023 opgebouwd uit drie pijlers. Het zijn de drie stromingen die ons vak kleuren: 1) Wetenschap (blauw), 2) Kliniek (roze) en 3) Overstijgend (groen). De deelsessies zijn in deze drie pijlers opgesplitst, je zult dus letterlijk iedere deelsessie opnieuw kleur moeten bekennen.

Stuurgroep Cursorisch Onderwijs (SCO)

Stuurgroep Cursorisch Onderwijs (SCO)
De JA-NVK is met drie vertegenwoordigers in de SCO betrokken bij de implementatie en verbetering van het landelijk cursorisch onderwijs, de toetsing en de onderwijsdagen.

Onderwijscyclus
Alle aios kindergeneeskunde krijgen in de common trunk module gestuurd onderwijs, dat is ingedeeld per half jaar en wordt afgesloten met een landelijke toets. De onderwerpen, gebaseerd op klinische presentaties, herhalen zich in een cylus van vier jaar. In 2025 zal dit uitgebreid worden naar 4,5 jaar.

Planning, leerstof en leerdoelen van het cursorisch onderwijs

Landelijke Denktank
De eerste cyclus van onderwerpen werd in 2013 gestart. In september 2018 is er een landelijke Denktank opgericht, bestaande uit 15 aios (veelal vertegenwoordigers van de onderwijscommissies van de afzonderlijke clusters) en 3 kinderartsen uit de SCO, die een nieuwe structuur voor het cursorisch onderwijs hebben uitgedacht en opgezet. Sinds 1 januari 2021 is dit nieuwe onderwijs geïmplementeerd, waarbij het uitgangspunt de klinische presentaties zijn, zoals geformuleerd in TOP2020. De Denktank is nu verantwoordelijk voor de evaluatie van het cursorisch onderwijs.

Digitale leeromgeving (DLO)
Bij de oprichting van het nieuwe onderwijs is ook de Digitale leeromgeving (DLO) geïntroduceerd. In 2024 hebben we de eerste nieuwe onderwijscyclus inclusief DLO geëvalueerd, van waaruit weer nieuwe (kleine) aanpassingen zullen komen. Op dit moment is een van de speerpunten om de DLO te optimaliseren en te integreren in onze onderwijscyclus.

Verplichte cursussen
De SCO houdt zich ook bezig met de toetsing en evaluatie van de toetsing elk half jaar. Daarnaast wordt binnen de JA-NVK meegedacht over de organisatie en invulling van de onderwijsdagen en over de verplichte cursussenlijst. In 2020 werd, samen met de SCO en het CP, besloten om de aios de mogelijkheid te geven om een keuze te maken voor 3 van de 4 verplichte cursussen (epilepsie, astma, allergie en diabetes). Tevens werden de recertificatie van APLS en de EBM-cursus toegevoegd aan deze keuzelijst. De aios zijn tevens betrokken bij de evaluatie van deze cursussen en het onderwijs.

Lees meer over de onderwijsdagen (zoals de data en de leerstof)

Bekijk hier het overzicht van verplichte cursussen en vergoedingen

TOP2030

Het landelijke opleidingsplan kindergeneeskunde wordt elke vijf jaar geëvalueerd en herzien. Het huidige opleidingsplan TOP2025 is toe aan een herziening, waarvoor in opdracht van het Concilium Paediatricum (CP) een nieuwe projectgroep herzien TOP2025 en klankbordgroep opgericht zijn. In deze groepen zijn opleiders (uit academische en perifere centra), kinderartsen uit niet-opleidingsziekenhuizen en aios betrokken vanuit het hele land. Onder de betrokken aios zullen ook JA-NVK bestuursleden deelnemen, waarbij wij de input en visie van aios zullen vertegenwoordigen met als doel de opleiding kindergeneeskunde verder te verbeteren. De precieze invulling van deze nieuwe projectgroep wordt op dit moment nog besproken.

Visie op Opleiding
In 2024 is het visiedocument Visie op Opleiding geschreven door de JA-NVK met behulp van enkele kinderartsen. Hierin wordt onze visie op de opleiding tot kinderarts gepresenteerd, met input van alle aios kindergeneeskunde en expertise vanuit verschillende instanties. Met dit document kunnen we prioriteiten stellen aan de onderdelen die aan bod moeten komen in een toekomstig opleidingsplan, met als uiteindelijk doel om de meest optimale zorg voor kinderen te kunnen leveren. De taskforce die dit document geschreven heeft is inmiddels opgeheven en de nieuwe taskforce TOP2030 zal deze visie meenemen en uitdragen bij het herzien van het huidige opleidingsplan.

Het visiedocument richt zich op onderstaande drie pijlers en drie overkoepelende thema’s. Lees hier het gehele document Visie op Opleiding.

Visitatiecommissie

De JA-NVK staat voor een goede opleiding tot kinderarts. Daarom zijn we standaard betrokken bij opleidingsvisitaties. Bij elke opleidingsvisitatie is, naast een academisch opleider en een opleider uit een algemeen ziekenhuis, een geschoold JA-NVK bestuurslid aanwezig als aios-lid. Hiermee dragen we bij aan de kwaliteit van visitaties en zorgen we ervoor dat onderwerpen die niet naar voren komen tijdens de visitatie, maar wel in de wandelgangen worden waargenomen, alsnog de aandacht krijgen. Daarbij kunnen we met aios afstemmen waar de aandachtspunten bij de visitatie moeten liggen.

Vertegenwoordiging externe gremia

Deze taskforces, bestaande uit JA-bestuursleden, vertegenwoordigen de JA-NVK in verschillende externe gremia binnen Nederland en Europa. Hierbij wordt ook samengewerkt met aios en specialisten uit andere vakgebieden. Zo bereiken we meer door te leren van andere specialismes en landen en bij gemeenschappelijke belangen de handen ineen te slaan.

De Jonge Specialist (DJS)

De Jonge Specialist is een onafhankelijke organisatie die de stem vertegenwoordigt van aios, anios en arts-onderzoekers vanuit alle specialismen. Zij zetten zich in voor goede arbeidsvoorwaarden, een gezonde werkomgeving en een veilig opleidingsklimaat, waarbij de kwaliteit van de opleiding en de individuele ontwikkeling van a(n)ios voorop staan.

Vertegenwoordiging
De taskforce DJS vertegenwoordigt, met twee bestuursleden, de JA-NVK in de ledenredenraad van de Jonge Specialist (DJS). De ledenraad is het hoogste orgaan binnen De Jonge Specialist. De ledenraad informeert DJS en brainstormt minimaal vier keer per jaar mee over de koers en strategie. Zo wordt gewaarborgd dat de (lange termijn) doelstellingen van DJS aansluiten op de behoefte van de leden van alle verschillende Junior verenigingen.

Samenwerking
Zo houden we tevens korte lijntjes en blijven we op de hoogte van wat DJS doet. Daarnaast werkt de JA-NVK ook samen met DJS aan verschillende dossiers, zoals de arbeidsmarkt voor Jonge Klaren en het veronderstelde anios-tekort, waarbij we gebruik maken van elkaars expertise.

Meer weten over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden of over wat DJS doet?

Europa (youngEAP)

Young European Academy of Paediatrics (yEAP) is het netwerk van vertegenwoordigers van junior verenigingen kindergeneeskunde binnen Europa. Er zijn twee JA-bestuursleden afgevaardigd binnen de yEAP, die aios en jonge klaren in heel Europa met elkaar verbindt om gedeelde uitdagingen aan te pakken.

Education, innovation en advocacy
De JA-NVK levert een actieve bijdrage aan verschillende projecten. Er worden tijdens de maandelijkse online meetings onderwerpen bediscussieerd op het gebied van educatie, innovatie en pleitbezorging. Twee keer per jaar komen alle vertegenwoordigers ergens in Europa samen om de Europese plannen gezamenlijk uit te werken. Bekijk voor recente projecten de instagram van de Young EAP (young_eap (of link?)).

Gezamenlijke stem voor kindergezondheid
De yEAP maakt deel uit van de Europese vereniging van kinderartsen (EAP), de gezamenlijke stem van pediatrie en kindergezondheid in Europa – het brengt 53 kindergeneeskundige verenigingen samen. EAP speelt een cruciale rol bij het verenigen van pediatrische gezondheidszorg, het pleiten voor de gezondheid van kinderen en het ondersteunen van de professionele groei van kinderartsen. Ons doel is om zorgnormen in heel Europa te harmoniseren, zodat alle kinderen en adolescenten hoogwaardige gezondheidszorg krijgen, ongeacht waar ze wonen.

Lees meer over de (Young) EAP 

Zelf actief zijn in Europa?
Regelmatig wordt er gezocht naar aios-leden vanuit heel Europa voor deelname in diverse werkgroepen, voor bijvoorbeeld Europese richtlijnen, standpunten of keuzes in de zorg. Ben je geïnteresseerd, geef dit door aan de je clustervertegenwoordiger of mail.

RGS geschillen-commissie