Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk thema bij de JA-NVK en in de opleiding. De gelijknamige taskforce, die is ontstaan uit de eerdere werkgroep Behoud van bevlogenheid, zet zich hiervoor in. Hierbij werken we, naast de NVK, ook samen met De Jonge Specialist (DJS) en de Federatie van Medisch Specialisten (FMS). Aangezien het een thema is dat in de hele medische wereld leeft, kunnen we veel van elkaar leren.
Zorgwekkende cijfers
De afgelopen jaren is er een zorgwekkende stijging van burn-out klachten onder artsen. Uit enquetes van De Jonge Specialist komt naar voren dat een groot deel van de aios regelmatig overweegt te stoppen met de opleiding. Belangrijke redenen zijn de hoge werkdruk, hoge dienstbelasting en een verstoorde werk-privé balans. Binnen de kindergeneeskunde lijkt dit vergelijkbaar. Daarbij laat onderzoek zien dat dat de kwaliteit van zorg verbetert als dokters bevlogen zijn. Dit komt niet alleen door minder uitval op de werkvloer, maar bij een toename van engagement wordt ook een afname van calamiteiten gezien.
Behoud van bevlogenheid
In maart 2023 heeft de JA-NVK in samenwerking met het Concilium de handreiking ‘Behoud van bevlogenheid’ gepubliceerd. Hierin zijn de adviezen uit het in 2022 verschenen visiedocument verder geconcretiseerd. Eind 2023 heeft de werkgroep een geslaagde invitational georganiseerd, waar een aantal nieuwe adviezen naar voren zijn gekomen die zijn uitgewerkt in een addendum op de handreiking.
We denken in onderstaande documenten de belangrijkste punten te hebben aangestipt om een fijne werksfeer te creëren voor a(n)ios en kinderartsen én hen duurzaam inzetbaar te houden.
>> Visiedocument Behoud van bevlogenheid
>> Handreiking Behoud van bevlogenheid
>> Addendum handreiking Behoud van bevlogenheid
Opleiders en aios in gesprek
Tijdens de invitational Behoud van bevlogenheid zijn opleiders en aios vanuit het hele land in gesprek gegaan over hoe we aios en kinderartsen bevlogen en duurzaam inzetbaar houden voor ons mooie vak. Onder andere sociale steun, verbinding, elkaar waardering geven en het vieren van positieve successen dragen hieraan bij. Stress hoort erbij, zolang er maar voldoende hersteltijd is. Deze punten kunnen een uitdaging zijn met de verschillende generaties op de werkvloer, maar in een generatiedialoog kwam naar voren dat het vooral belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven en samen naar mogelijkheden te kijken. De dag is samengevat in onderstaande praatplaat door Francis Liem van Studio Limón. Deze praatplaat kan naast bovenstaande documenten gebruikt worden als inspiratiebron bij het uitrollen van de duurzame inzetbaarheid initiatieven op de werkvloer.
Hulplijn
Om duurzame inzetbaarheid voor elke (toekomstige) kinderarts en in elk ziekenhuis vanzelfsprekend te maken, is het van belang dat iedereen zelf aan de slag gaat om met elkaar bovenstaande initiatieven te implementeren op de werkvloer. Wij beseffen dat dit praktische moeilijkheden met zich mee kan brengen, waarvoor wij als hulplijn kunnen fungeren. Op dit moment zijn we aan het inventariseren waar mogelijke knelpunten liggen, om zo onze volgende stappen te bepalen.
Neem contact op via je clustervertegenwoordigers of ja@nvk.nl als je vragen, suggesties of ideeën voor ons hebt.