Het is mogelijk om tijdens je opleiding tot kinderarts een stage in het buitenland te volgen, in overleg met je opleider. Dit kan in jaar 5, als verdiepingsstage of profileringsstage, maar ook in de common trunk in de vorm van een maatschappelijke stage.
Stageplaatsen
De JA-NVK heeft een lijst beschikbaar met aios die een buitenlandstage hebben gevolgd, voor meer informatie over mogelijke stageplaatsen. We zijn bezig om dit overzicht op onze website inzichtelijk te maken in de vorm van een wereldkaart. Tot die tijd kun je mailen om meer informatie te krijgen.
Ben jij of ken jij een collega die in het buitenland stage heeft gelopen? Dan horen wij graag van je via je clustervertegenwoordiger of per mail, zodat we de lijst zo volledig mogelijk kunnen maken en andere aios op weg kunnen helpen bij het organiseren van een buitenlandstage!
Begin op tijd!
Het organiseren van een stage in het buitenland kost tijd en er moet veel geregeld worden. Het belangrijkste advies: begin op tijd! Dit verschilt natuurlijk per land, maar wij adviseren zeker een jaar van tevoren te starten.
Bekijk hieronder een aantal andere handige tips en adviezen voor als je overweegt om een stage in het buitenland te doen.
Heb je vragen, suggesties of wil je graag overleggen? Mail ons gerust!
Tips en adviezen
Organisatie van de stage
- Bespreek met je opleider wat de mogelijkheden zijn voor het doen van een buitenlandstage in jouw cluster.
- Een buitenlandstage moet worden toegevoegd in RGS, waarbij ook de mogelijkheid bestaat tot het toevoegen van een ‘maatschappelijke stage’. De stage moet worden goedgekeurd door de RGS, waarbij er afhankelijk van het soort stage (met name bij een profileringsstage) ook bepaalde kwaliteitseisen aan verbonden zijn.
- Start op tijd met je visumaanvraag en het inschrijven bij de benodigde instanties (ook dit is per land verschillend, maar door verschillende stappen die doorlopen moeten worden en reactie termijnen kan het totale proces lang duren).
- Probeer contact op te nemen met iemand die de stage heeft gevolgd of andere Nederlandse artsen/co-assistenten die in het ziekenhuis zitten waar je heen gaat. Zij kunnen je waarschijnlijk meer informatie geven over wat er geregeld moet worden en hoe dit werkt in het land waar je naartoe gaat.
Begeleiding
- Wij adviseren om een stagebegeleider in Nederland te regelen die op de hoogte is van de stage en bij voorkeur ook bekend is met de setting waar je naar toe gaat. Deze kinderarts kan, afhankelijk van wat je afspreekt, je begeleiden bij bijvoorbeeld de voorbereiding of bij de evaluatie van de stage achteraf. Ook kan dit iemand zijn waar je contact mee kan opnemen gedurende de stage, als je tegen dingen aanloopt of casussen wilt bespreken die je hebt meegemaakt.
Vaccinaties en medicatie:
- Zorg dat je vaccinaties op orde zijn, denk hierbij ook aan bijvoorbeeld een meningococcen-vaccinatie.
- Bespreek de risico’s in het land waar je heen gaat, de beschikbaarheid van medicatie en of het nodig is om medicatie te regelen. Zoals het nemen van malaria-profylaxe of het meenemen van PEP-profylaxe.
- Meer informatie kun je vinden op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, via de GGD of maak een afspraak op de reis- en vaccinatie poli/kliniek in je eigen ziekenhuis voor specifieke adviezen.
Verzekeringen:
Sluit goede verzekeringen af. Een deel zal via je opleidingsziekenhuis in Nederland verzekerd zijn, een deel mogelijk via het ziekenhuis waar je naartoe gaat (ook afhankelijk van de bestemming). In ieder geval moet je rekening houden met de volgende zaken:
- Wettelijke aansprakelijkheid: dit heb je zelf meestal al verzekerd (AVP, aansprakelijkheid voor particulieren). Check goed of hier werelddekking op zit.
- Beroepsaansprakelijkheid: dit is vaak iets dat het ontvangende ziekenhuis voor je af moet sluiten. Check dus goed welke beroepsaansprakelijkheid zij dekken. Het is niet mogelijk een beroepsaansprakelijkheid vanuit Nederland voor werkzaamheden in een ander land af te sluiten.
- Ziektekostenverzekering: je hebt natuurlijk je eigen zorgverzekering, maar soms is het nodig een extra dekking af te sluiten.
- Reisverzekering: zorg dat je werelddekking hebt.
- Tip: OOM verzekeringen is gespecificeerd in werken in het buitenland voor periodes tot 2 jaar.
Inhoudelijke voorbereiding:
Afhankelijk van het land en de setting waar je stage plaats gaat vinden, is het fijn om vooraf extra cursussen te volgen. Bedenk ook wat je daar nodig hebt aan naslagwerk (boeken of apps), als je ergens heen gaat waar niet overal computers/internet beschikbaar zijn. Tip: bespreek met je opleider welke cursus eventueel in het kader van je NKKT-budget gedaan kan worden.
Enkele adviezen voor cursussen en handige boeken:
- Er worden trainingen (waaronder de Emergency Triage and Treatment (ETAT) en Helping Babies Breathe (HBB)) en e-learnings aangeboden via de Expertisegroep Global Child Health (https://www.expertisegroepglobalchildhealth.nl/?cursusaanbod)
- Jaarlijks wordt er de Certificate Course in Tropical Paediatrics and Global Child Health georganiseerd.
- Het WHO Pocket book of Hospital Care for Children (ook beschikbaar als gratis app ‘e-Pocketbook’) is een handig en compact naslagwerk, met name in low resource setting.