Als aios word je opgeleid volgens het TOP2025 opleidingsplan. Het hele opleidingsplan vind je hier: TOP2025.  Het opleidingsplan wordt iedere vijf jaar herzien, waarbij op dit moment wordt gewerkt aan TOP2030. Elke opleidingsregio heeft daarnaast ook een regionaal opleidingsplan, gebaseerd op het landelijk opleidingsplan maar met specifieke informatie over de opleiding in je eigen cluster. Deze krijg je via je eigen opleider.

Rode draad door de opleiding

Het landelijke opleidingsplan Kindergeneeskunde stelt de zorgbehoefte van het zieke of bedreigde kind centraal. Verschillende onderdelen lopen als rode draad door de opleiding:

  • Klinische presentaties: het vakgebied van de Kindergeneeskunde is in grote lijnen samengevat in 21 veelvoorkomende ziektebeelden en problemen, die een soort eindtermen zijn voor het medische expertise domein van de kinderarts.
  • Entrustable Professional Activities (EPA’s): voor een gefaseerde toename van verantwoordelijkheden van de aios tijdens de opleiding wordt gewerkt met EPA’s. Dit zijn kenmerkende beroepsactiviteiten die specifiek voor de kindergeneeskunde omschreven zijn. De film Bekwaam verklaren ervaringen kindergeneeskunde laat een voorbeeld zien van hoe dit in de praktijk gaat.
  • Niet-Klinische Kerntaken (NKKT): er is gedurende de opleiding aandacht voor een brede professionele ontwikkeling door middel van de NKKT.

Persoonlijk portfolio

Tijdens de opleiding houd je je voortgang en ontvangen feedback bij in een persoonlijk portfolio. Op dit moment wordt hiervoor gewerkt met Reconcept .