Veiligheid
Indien een zorgprofessional twijfelt aan de veiligheid van een kind, moeten de stappen uit de meldcode voor die beroepsgroep genomen worden. Indien er een vermoeden is van kindermishandeling, dan is Veilig Thuis het eerste punt om dit vermoeden voor te leggen.
Er zijn meerdere redenen om contact op te nemen met Veilig Thuis, onder andere:
1. de veiligheid van het kind;
2. de vraag om letselduiding
3. vragen over communicatie met ouders
Bij iedere vorm van twijfel aan de veiligheid van het kind moet contact worden opgenomen met Veilig Thuis. In het geval van letsel is contact op zo kort mogelijke termijn te prefereren, aangezien letsels kunnen genezen en verdwijnen. [pagina 49-52]
Verantwoordelijkheid
De hoofdbehandelaar van het kind in de spoedeisende medische zorg is verantwoordelijk voor de (medische) zorg. Onder zorg wordt ook het (laten) uitzoeken van een vermoeden van kindermishandeling verstaan. De hoofdbehandelaar kan de medische zorg en de zorgen expliciet overdragen aan een andere zorgprofessional. De zorgen worden bij voorkeur schriftelijk overgedragen. Een mondelinge toelichting en overdracht is altijd noodzakelijk. Daarbij moet afgesproken worden wie verantwoordelijk is en blijft voor de veiligheid van het kind.
Indien een melding bij Veilig Thuis wordt gedaan en de melding leidt tot een onderzoek, dan wordt in het overleg met Veilig Thuis afgesproken wie verantwoordelijk is voor de veiligheid van het kind binnen het gezin. Bij meldingen vanuit de spoedeisende medische zorg zal de verantwoordelijkheid in de meeste gevallen door Veilig Thuis worden overgenomen. De melder is zelf verantwoordelijk voor de communicatie met de ouders en blijft verantwoordelijk voor de medische zorg.
De zorgprofessional en instelling moeten zich op de hoogte stellen van interne en regionale afspraken rondom signalering, aanpak van (een vermoeden van) kindermishandeling en verantwoordelijkheid. Een uitwerking van de meldcode in een handelingsprotocol kindermishandeling per werksituatie is verplicht. [pagina 54-56]