ContactLog in

Kinderartsen in het nieuws

25/04/'25

Op het platform Dit van de EO verscheen een artikel over een algeheel verbod op reclame voor ongezonde producten gericht op kinderen tot 18 jaar, waar CDA en NSC voor pleiten. “Een kind moet kind blijven, geen consument, dus die moet je beschermen,” zegt CDA-Kamerlid Harmen Krul. Kinderarts Felix Kreier (OLVG) steunt het voorstel: “Een derde van mijn jonge patiënten heeft een beschadigde lever. Reclame is een grote boosdoener, daar móét iets aan gedaan worden.”

In het Eindhovens Dagblad (inlog vereist) staat een artikel over hooikoorts en wat je ertegen kunt doen. Steeds meer mensen ontwikkelen hooikoorts, vaak ook op latere leeftijd. De impact is groot, vooral op kinderen. Sommige jonge patiënten zijn zó vermoeid dat ze hun bed nauwelijks uitkomen. Genezen kan niet, maar klachten zijn goed te onderdrukken, zegt Monique Gorissen (kinderarts/allergoloog, Deventer Ziekenhuis): “Met medicatie kunnen negen van de tien patiënten redelijk klachtenvrij leven.” Nieuw Zwitsers onderzoek wijst erop dat overmatig gebruik van zeep de huidbarrière aantast, wat allergieën kan uitlokken. “Minder zeep en wasmiddel gebruiken, dat is echt een doorbraak,” aldus Gorissen.

Kinderen worden niet drukker van suiker, zeggen kinderarts/endocrinoloog Edgar van Mil (Jeroen Bosch Ziekenhuis) en diëtist Neeke Smit op het platform Radar van de AVROTROS. Onderzoek toont geen verband tussen suikerinname en hyperactiviteit. Suiker wordt vaak gegeten tijdens feestjes, waar kinderen al druk zijn. Ook het verwachtingseffect bij ouders speelt mee: wie druk gedrag verwacht, ziet het sneller. Toch is suiker niet onschuldig. Overmatige inname kan leiden tot overgewicht, diabetes type 2, tandproblemen en gezondheidsrisico’s, vooral als het al op jonge leeftijd begint. “We zien steeds vaker kinderen met overgewicht en diabetes type 2,” aldus Van Mil. “De impact op jonge leeftijden is groot.”

Steeds meer kinderen kampen met ernstige obesitas, maar medicatie wordt niet vergoed. Op het platform Dit van de EO vertelt kinderarts/endocrinoloog Erica van der Akker (Erasmus MC) hoe ze ziet dat het moeilijk is om zonder hulp af te vallen. “Zelfs kinderen die vier keer per week sporten, vallen niet af. Hun lichaam blijft in een ‘obesitasstand’ hangen,” zegt ze. De gevolgen zijn ernstig: leververvetting, slaapapneu, gewrichtsklachten. Voor deze groep is medicatie effectief en veilig, maar alleen betaalbaar voor wie het zelf kan bekostigen. “Ik wil de beste behandeling kunnen geven, niet alleen aan kinderen van rijke ouders.”

Over hetzelfde onderwerp komt Edgar van Mil (Jeroen Bosch Ziekenhuis) ook aan het woord in de EO-uitzending Dit is de kwestie. Steeds meer kinderen kampen met obesitas, maar afvalmedicatie wordt momenteel niet vergoed. Is obesitas hun eigen schuld en moeten ouders zelf de portemonnee trekken? Of is het de taak van de maatschappij om deze kinderen te helpen, voordat ze afstevenen op een toekomst vol gezondheidsproblemen?

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

MMV-congres 2025: Dien nu je abstract in