NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Afscheidsinterview met Elise van de Putte

23 mei 2024Nieuws
Afscheidsinterview met Elise van de Putte

‘Persoonlijke controle is de sleutel tot gezondheid en geluk’

Elise van de Putte, kinderarts sociale pediatrie en hoogleraar Lifecycle Pediatrics in het UMC Utrecht, gaat dit jaar met pensioen. 28 maart jl. hield ze haar afscheidsoratie Hocus Pocus: focus op taal.

Haar boodschap aan de jongere generatie kinderartsen? ‘Doe wat je hart je ingeeft. Laat je niet te veel beïnvloeden door wat anderen vinden.’ Het advies aan haar jongere collega’s zou haar eigen levensmotto kunnen zijn. Want zo heeft ze het zelf ook altijd gedaan. Bijvoorbeeld toen ze kwam werken bij het UMC Utrecht in een tijd waarin niemand interesse had in sociale pediatrie. ‘Ik ben dat toen toch gaan doen. Omdat ik het belangrijk vond.’ 

Inmiddels staat er een bloeiende subafdeling Kindergeneeskunde sociale pediatrie op poten, inclusief een krachtige onderzoekslijn, en is Van de Putte bezig om haar taken en verantwoordelijkheden over te dragen aan haar opvolgers. Haar werk als subafdelingshoofd droeg ze bijvoorbeeld over aan Sanne Nijhoff en haar voorzitterschap van het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling (LECK) is overgenomen door Ingrid Russel. ‘Dat zijn uitstekende kinderartsen bij wie deze verantwoordelijkheden in goede handen zijn. Patiëntenzorg doe ik al niet meer sinds najaar 2023 en met het opleiderschap ben ik eveneens gestopt. Het enige wat ik blijf doen, is de begeleiding van een negental promovendi. Een prachtige klus.

>> Lees het hele artikel uit Kinderarts & Samenleving van mei 2024