Welke wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt er nog in de zorg waarbij zowel somatische als psychische aspecten een rol spelen? Om dit in kaart te brengen en deze zorg te verbeteren, hebben diverse partijen tien belangrijke kennisvragen binnen het thema Soma en Psyche gebundeld in een multidisciplinaire kennisagenda.
De kennisagenda is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) in samenwerking met de NVK, het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
De kennisagenda bevat urgente vragen die zich de komende jaren (2025-2029) lenen voor wetenschappelijk onderzoek en zorgevaluatie. Deze hebben betrekking op de samenhang van soma & psyche, somatische morbiditeit bij psychiatrische aandoeningen, psychiatrische morbiditeit bij somatische aandoeningen en organisatie van zorg bij de jeugd. Kennisvragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Hoe effectief is traumabehandeling bij jonge kinderen tot 3 jaar die in een medische setting een trauma hebben opgelopen? Of: Welke niet medicamenteuze en medicamenteuze behandeling zet je in bij kinderen met syndromale of verstandelijke beperking met gedragsproblematiek. Hoe monitor je de bijwerkingen?
Met de kennisagenda wordt ingezet op het versterken van de wetenschappelijke basis van de praktijk op het gebied van soma en psyche bij jeugd en daardoor op effectieve, doelmatige en veilige zorg. Daarnaast wordt een eerste aanzet gegeven voor de wijze waarop deze kennisvragen met wetenschappelijk onderzoek beantwoord kunnen worden.