Kinderartsen in het nieuws 29 nov 2024Nieuws Jongeren die na een alcoholvergiftiging een nazorgtraject op de alcoholpolikliniek volgen, drinken op lange termijn minder alcohol en doen minder vaak aan bingedrinken dan hun leeftijdsgenoten, blijkt uit onderzoek van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Naast…
Kinderarts Mirjam van Veen ontvangt Elisabeth von Freyburg Penning voor belangrijk wetenschappelijk onderzoek 29 nov 2024Nieuws De Elisabeth von Freyburg Stichting heeft kinderarts en wetenschapper Mirjam van Veen (Juliana Kinderziekenhuis, Den Haag) bekroond met de zilveren Elisabeth von Freyburg Penning. Deze tweejaarlijkse prijs erkent veelbelovende kinderartsen die met hun werk…
Podcastserie ‘NEO-INFECTIES’ is nu live: een kennispodcast over early-onset sepsis 29 nov 2024Nieuws Deze week is de podcastserie NEO-INFECTIES gelanceerd! In deze serie delen wetenschappelijke en klinische experts hun kennis en ervaringen op het gebied van early-onset sepsis. De podcast is speciaal gericht op kinderartsen en heeft als doel om kennis te…
50 jaar hielprikscreening 25 nov 2024Nieuws Van 1 naar 27 aandoeningen Dit jaar bestaat de hielprik in Nederland 50 jaar. In 1974 startte de screening met de stofwisselingsziekte phenylketonurie. In de loop der jaren kwamen daar…
Comfortzorg als standaard: van angst naar vertrouwen 25 nov 2024Nieuws Interview met Gorterpenning-laureaat Piet Leroy Piet Leroy, kinderarts-intensivist in het Maastricht UMC+ en hoogleraar procedurele sedatie en analgesie aan de Universiteit Maastricht, werd…
De smartphone-generatie: wie ligt er wakker van? 25 nov 2024Nieuws Sociale media en jongeren: tijd voor mentaal herstel? Terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld meer en meer beschermen, laten we ze in de digitale wereld vogelvrij. Deze pijnlijke paradox beschrijft sociaal psycholoog Jonathan…
NVK opgelucht dat import bepaalde medicijnen voor kinderen tijdelijk toch mogelijk blijft 25 nov 2024Nieuws Eerder berichtten wij over de uitspraak van de Raad van State betreffende de tekortbesluiten van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), en het feit dat kinderartsen daar ongerust over waren. Die tekortbesluiten zouden betekenen dat de IGJ alleen…
Geneesmiddelentekorten: kinderartsen bezorgd over gevolgen uitspraak Raad van State 22 nov 2024Nieuws Kinderartsen maken zich zorgen over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State over de zogeheten tekortbesluiten van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). “Geneesmiddelen zoals antibiotica, anti-epileptica, astmamedicatie en oncolytica…
"Ruggensteun voor arts bij levensbeëindiging 1- tot 12-jarigen" 22 nov 2024Nieuws In Medisch Contact geven hoogleraar kinderpalliatieve zorg Eduard Verhagen en emeritus hoogleraar medische ethiek Dick Willems een toelichting op de regeling voor levensbeëindiging van een kind tussen de 1 en 12 jaar dat door ziekte ondraaglijk en…
Kinderarts en voorvechter in strijd tegen kindermishandeling Rian Teeuw benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau 21 nov 2024Nieuws Kinderarts in het Amsterdam UMC Rian Teeuw is deze week benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Teeuw ontving deze koninklijke onderscheiding vanwege haar grote inzet voor kinderen die slachtoffer zijn van kindermishandeling. De benoeming…
Update situatie infuuszakken: leveringen opgeschaald naar 90%, en poster met vier besparende maatregelen te downloaden 15 nov 2024Nieuws Het Amerikaanse bedrijf Baxter heeft aangegeven vanaf maandag 18 november de leveringen aan Nederlandse ziekenhuizen op te schalen van 75% naar 90%, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen. Dit betekent dat het tekort aan infuuszakken eerder…
Geaccrediteerde nascholingscursus in een vliegsimulator, voor zorgprofessionals 15 nov 2024Nieuws Crew Resource Management training is een unieke nascholing voor zorgprofessionals die de communicatie en menselijke factoren in hun werk willen optimaliseren. Deze ééndaagse cursus vindt plaats in geavanceerde vliegsimulators onder…
Nieuw alert structureel beschikbaarheidsprobleem peginterferon alfa-2a (Pegasys) 14 nov 2024Nieuws In Nederland is er een structureel beschikbaarheidsprobleem van peginterferon alfa-2a (Pegasys). Dit houdt aan tot halverwege 2025. Ook na de gerealiseerde reductie van de afgelopen maanden is de aanvoer onvoldoende om voorraden op te bouwen. Vanaf februari…
Kinderartsen in het nieuws 08 nov 2024Nieuws Deze week besteedden de NOS en het NOS Jeugdjournaal aandacht aan coeliakie. In deze items worden de voordelen van vroegopsporing van deze auto-immuunziekte uiteengezet. Een motie van de VVD vraagt nu om landelijke screening, die inmiddels ook is aangenomen.…
Oproep: experts gezocht voor pan-Europees netwerk op het gebied van klinische proeven voor kinderen 08 nov 2024Nieuws conect4children c4c-S en conect4children vormen een pan-Europees netwerk voor klinische proeven. Dit grote samenwerkingsverband in Europa heeft als doel de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en andere therapieën voor de gehele kinderpopulatie te…
Geautoriseerde richtlijnen 08 nov 2024Nieuws Het NVK-bestuur heeft de volgende richtlijnen geautoriseerd: Richtlijnmodules Epilepsie en Dravetsyndroom Deze richtlijnmodules zijn herzien binnen het modulair onderhoud van het cluster Epilepsie. >> Ga naar de richtlijn Epilepsie >> Ga naar…
Lijst kritieke geneesmiddelen kinderen overhandigd aan minister Agema 08 nov 2024Nieuws Wereldwijd zijn er regelmatig tekorten aan geneesmiddelen en deze tekorten raken Nederlandse patiënten, voorschrijvers en zorgverleners. In opdracht van het ministerie van VWS heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) een lijst met…
Zorgevaluaties gezocht! 07 nov 2024Nieuws Ben jij een hoofdonderzoeker van een lopende zorgevaluatie? Of ben je van plan een zorgevaluatie op te zetten? Binnen de NVK willen we graag een overzicht krijgen van alle lopende en geplande zorgevaluaties. Ben jij de hoofdonderzoeker van een zorgevaluatie…
LCG-update over infusievloeistoffen 01 nov 2024Nieuws Het LCG heeft een uitvraag onder ziekenhuizen gedaan om de voorraden en het verbruik van infusievloeistoffen in kaart te brengen. Uit deze gegevens blijkt dat er grote onderlinge verschillen tussen ziekenhuizen zijn in de beschikbare voorraden. Ziekenhuizen…
Doorverwijscriteria voor kinderen met post-COVID 31 okt 2024Nieuws Vanaf 1 november 2024 openen de eerste post-COVID expertisecentra voor volwassenen hun deuren. Verschillende NVK-leden zijn in nauwe samenwerking met de patiëntenverenigingen, NFU en overige betrokken partijen hard aan het werk om ook de eerste…
Nieuw LCG alert: besparend behandeladvies infuusvloeistoffen door wereldwijd beschikbaarheidsprobleem 25 okt 2024Nieuws Momenteel is er door de gevolgen van orkaan Helena in Amerika een productielocatie van Baxter International Inc. in North Carolina tijdelijk gesloten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG). In deze fabriek worden…
Kinderartsen in het nieuws 25 okt 2024Nieuws Annemarie van Bellegem (kinderarts sociale pediatrie, Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC) schrijft regelmatig een column voor LINDA. Dit keer gaat haar column over de schadelijke effecten van sociale media op het kinderbrein in ontwikkeling. Ze…
Praatplaat voor ouders en zorgverleners over stervende kinderen: samen het onbespreekbare bespreekbaar maken 25 okt 2024Nieuws Sommige kinderen zijn al vanaf hun geboorte, of vanaf kort daarna, levensbedreigend ziek. Als er geen behandeling is, kan er vaak alleen nog zoveel mogelijk kwaliteit van leven worden geboden. Zowel ouders als zorgverleners geven aan dat gesprekken over de…
Kinderartsen slaan alarm over nieuwe smartvapes 18 okt 2024Nieuws Een e-sigaret waar je niet alleen mee kan vapen, maar ook bellen, appen, muziek luisteren en spelletjes spelen. Dat is de nieuwste soort vapes. NVK-voorzitter Lissy de Ridder geeft aan waarom deze nieuwe smartvapes zo slecht zijn. “Het is een slimme…
Kinderartsen in het nieuws 17 okt 2024Nieuws Annemarie van Bellegem (kinderarts sociale pediatrie, Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC) schrijft regelmatig een column voor LINDA. Dit keer schrijft ze over het 13-jarige meisje Cheyenne, die door anorexia van een blij jong meisje veranderde in een schaduw…
Nieuwsbrief K-EETi 3e kwartaal 2024 17 okt 2024Nieuws Hieronder vind je de K-EETi nieuwsbrief van het derde kwartaal van 2024. De volgende onderwerpen komen aan bod: • World Eating Disorder Action Day – Emma Horton • 2 vragen…
Prestigieuze KNAW Early Career Award 2024 voor Suzanne Fustolo-Gunnink 17 okt 2024Nieuws Onderzoeker bij Sanquin Suzanne Fustolo-Gunnink heeft een Early Career Award toegekend gekregen van de KNAW. Ze doet binnen de kindergeneeskunde onderzoek naar transfusies bij te vroeg geboren baby’s. Deze hebben vaak last van bloedarmoede of een tekort…
Geslaagde eerste vijfdejaars onderwijsdag op 11 oktober 17 okt 2024Nieuws De Stuurgroep Cursorisch Onderwijs organiseert elk jaar onderwijsdagen voor de aios. Het doel van deze dagen is om alle aios cursorisch onderwijs aan te bieden over relevante onderwerpen binnen de kindergeneeskunde die niet aan bod komen in het regionaal…
REMINDER: Uitnodiging prioriteringsbijeenkomst kennisvragen voor de Kennisagenda 17 okt 2024Nieuws In juni deden we namens de werkgroep Kennisagenda Algemene kindergeneeskunde een oproep om kennisvragen in te dienen voor de nieuwe ‘Kennisagenda Algemene kindergeneeskunde'. De werkgroep is verheugd over het aantal kennisvragen dat ze hebben…
Oproep: SKMS-project ViSIE op zoek naar een werkgroeplid 17 okt 2024Nieuws Op 14 oktober ging het project Visitatiemethodiek Samen Implementeren en Evalueren ofwel ViSIE, geïnitieerd door de Federatie Medisch Specialisten (FMS), officieel van start. Met de betrokkenheid van 21 wetenschappelijke verenigingen, waaronder de NVK en…