NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Generation R: Een gezonde volgende generatie begint bij de jongere van nu

17 mrt 2021Nieuws
Generation R: Een gezonde volgende generatie begint bij de jongere van nu

De Generation R-kids worden dit jaar 17 of 18 jaar. Welke belangrijke inzichten heeft dit omvangrijke en langlopende onderzoek van het Erasmus MC naar de ontwikkeling van een hele Rotterdamse generatie gebracht? Hoofdonderzoeker Vincent Jaddoe: ‘De meeste winst zit in preconceptiezorg, levensloopzorg en het werken aan ‘resilience’.

Het is even schrikken voor de jonge Marokkaanse moeder als ze bij de geboorte hoort dat haar kind te zwaar is. Maar klopt dat wel? ‘Tot voor kort bepaalden verloskundigen of de groei van het kind normaal was aan de hand van referentiewaarden van Nederlandse witte kinderen uit de jaren zestig of zeventig’, vertelt hoogleraar kindergeneeskunde en epidemiologie Vincent Jaddoe. ‘Maar in Generation R zagen we grote verschillen tussen etnische groepen in hoe kinderen groeien in de baarmoeder.

Kinderen met een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond zijn gemiddeld bijna 300 gram lichter bij de geboorte dan kinderen met een Nederlandse achtergrond. Marokkaanse kinderen zijn daarentegen wat zwaarder. Dat is normaal binnen hun groep. Nu zijn er specifiekere groeicurves, die rekening houden met onder meer etniciteit en zwangerschapsduur.’

>> Klik hier voor de PDF van het artikel
>> Klik hier voor de volledige Kinderarts & Samenleving (inloggen)