Kennisagenda
Heb jij een vraag over de patiëntenzorg in de algemene kindergeneeskundige praktijk waar onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor is of het effect op de gezondheid onduidelijk is? Misschien past jouw vraag wel op de nieuwe ‘Kennisagenda Algemene kindergeneeskunde’.
Wat is een kennisagenda?
Als arts streef je ernaar om zorg te leveren die zo veel mogelijk onderbouwd is door wetenschappelijk onderzoek. Maar, zoals bij elk medisch specialisme, is een deel van de kindergeneeskundige zorg niet wetenschappelijk onderzocht en/of is het effect op de gezondheid onduidelijk. Deze zogenaamde kennisvragen kunnen bijvoorbeeld leiden tot verschillen in de geleverde zorg tussen ziekenhuizen. Een overzicht van de belangrijkste kennisvragen wordt ook wel een kennisagenda genoemd. Lees de eerste kennisagenda uit 2020.
Onlangs is de ontwikkeling van de tweede ‘Kennisagenda Algemene kindergeneeskunde van de NVK’ gestart. We deden een oproep voor het indienen van kennisvragen en inmiddels hebben we een heel mooi aantal kennisvragen ontvangen.
Wat gebeurt er met de ingediende kennisvragen?
De volgende stap in dit project is het gezamenlijk prioriteren van de geïdentificeerde kennisvragen tijdens een prioriteringsbijeenkomst. De projectgroep nodigt je uit voor deze prioriteringsbijeenkomst op:
Prioriteringsbijeenkomst
Donderdag 13 februari 2025 van 17.00 tot 21.00 uur
Locatie: Bar Beton (Utrecht CS)
Samen prioriteren
Deze prioriteringsbijeenkomst op 13 februari is een uitgelezen kans om gezamenlijk te besluiten welke kennisvragen de hoogste prioriteit hebben als het gaat om opzet van wetenschappelijk onderzoek. De belangrijkste kennisvragen zijn de onderzoeksvragen voor het opzetten van het toekomstige onderzoeksprogramma, researchnetwerken en kwaliteitsprojecten (zoals richtlijnen). Naast NVK-leden worden voor deze bijeenkomst ook relevante patiëntenorganisaties en stakeholders uitgenodigd.
Wat gebeurt er met de ingediende kennisvragen?
Tijdens een bijeenkomst met de leden en overige belanghebbenden, zoals patiëntenorganisaties, worden de belangrijkste kennisvragen geprioriteerd. Deze prioriteringsbijeenkomst vindt plaats op donderdag 13 februari 2025 van 17.00 tot 21.00 uur, Bar Beton Utrecht CS.
Aanmelden prioriteringsbijeenkomst
Ook als je geen kennisvragen hebt ingediend, ben je van harte uitgenodigd. Je kunt je via onderstaande link aanmelden tot 30 januari 2025.
>> Aanmelden voor deze bijeenkomst
Vragen
Heb je een vraag? Dan kun je terecht bij Renee Bolijn, adviseur Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.
Een week voor de bijeenkomst ontvang je een uitgewerkt programma met de methodiek van prioriteren en de lijst met geïnventariseerde kennisvragen.
Jouw deelname is uiterst belangrijk om een goede prioritering mogelijk te maken. We zien je graag op 13 februari!
Kennisagenda 2020
Hieronder vind je meer informatie over de Kennisagenda Algemene kindergeneeskunde, de eerste kennisagenda van de NVK, gepubliceerd op 18 juni 2020.
De kennisagenda beschrijft de methoden waarop de kennishiaten zijn geïnventariseerd en geprioriteerd met als uiteindelijk resultaat een top 10 van kennishiaten algemene kindergeneeskunde, samen met een plan van aanpak hoe deze met wetenschappelijk onderzoek kunnen worden ingevuld.
Onderzoeksnetwerken & SPIN
Naast de top 10 kennishiaten geeft de kennisagenda ook een overzicht van recent afgeronde en nog lopende studies, die binnen de algemene kindergeneeskunde in de Nederlandse ziekenhuizen worden uitgevoerd. Ook biedt de kennisagenda een aanzet voor de vorming van een onderzoeksnetwerk voor de algemene kindergeneeskunde. De uitvoering en voortgang van de kennisagenda wordt bewaakt en ondersteund door de commissie SPIN (Samenwerkingsverband Pediatrie In Nederland).