Nieuws Wetenschap
Commissie Wetenschap zoekt 2 nieuwe commissieleden
De commissie Wetenschap is op zoek naar twee nieuwe leden: één kinderarts uit een algemeen ziekenhuis en één kinderarts uit een universitair medisch centrum. Voor een goede geografische representatie komen de nieuwe commissieleden bij voorkeur uit het noorden of zuiden van Nederland. Ervaring met werken in een consortium voor onderzoek is gewenst.
Wederom inspirerende NVK Wetenschapsdag in 2024
De NVK Wetenschapsdag 2024 vond plaats op vrijdag 8 november in het prachtige Mariënhof in Amersfoort. Deze wetenschappelijk georiënteerde dag had als thema "Samen onderzoek doen in de (algemene) praktijk: hoe doe je dat?". Ben je benieuwd naar hoe de dag verliep? Of was je erbij en wil je alles nog eens teruglezen? Lees dan de terugblik!
Kennisagenda
In juni heb je een uitnodiging ontvangen om kennisvragen in te dienen voor de nieuwe ‘Kennisagenda algemene kindergeneeskunde van de NVK‘. Wij zijn verheugd met het aantal kennisvragen die wij hebben ontvangen, hartelijk dank daarvoor!
De volgende stap in dit project is het gezamenlijk prioriteren van de geïdentificeerde kennisvragen tijdens een prioriteringsbijeenkomst op:
Donderdag 13 februari 2025 van 17.00 tot 21.00 uur
Locatie: Bar Beton (Utrecht CS)
Wat is een kennisagenda?
Als arts streef je ernaar om zorg te leveren die zo veel mogelijk onderbouwd is door wetenschappelijk onderzoek. Maar zoals bij elk medisch specialisme, is een deel van de kindergeneeskundige zorg niet wetenschappelijk onderzocht en/of is het effect op de gezondheid onduidelijk. Deze zogenaamde kennisvragen kunnen leiden tot verschillen in de geleverde zorg tussen ziekenhuizen. In een kennisagenda worden de belangrijkste kennisvragen geprioriteerd. Hiermee bepalen we dus als kinderartsen van welke kennishiaten we het belangrijk vinden om deze de komende vijf jaar te beantwoorden. We hebben afgelopen zomer bijna 600 kennishiaten aangedragen gekregen, waarvan er na een voorselectie bijna 100 overgebleven zijn, waaruit we op een gezamenlijke prioriteringsbijeenkomst een top 10 willen kiezen.
Samen prioriteren
De prioriteringsbijeenkomst op 13 februari is een uitgelezen kans om gezamenlijk met relevante patiëntenorganisaties en andere stakeholders te besluiten welke kennisvragen binnen de algemene kindergeneeskunde de hoogste prioriteit hebben om de komende vijf jaar met wetenschappelijk onderzoek te beantwoorden. Welk onderzoek vinden we belangrijk om uit te voeren, is dat bijvoorbeeld:
Kunnen kinderen na een licht schedel hersenletsel veilig naar huis ontslagen worden?
OF
Is een afbouwschema voor salbutamol bij een astma exacerbatie zinvol?
OF
Kunnen we de huid-bilimeter gebruiken tijdens fototherapie?
Of vind je dat andere kennisvragen van deze lijst prioriteit verdienen? Meld je aan voor de prioriteringsbijeenkomst via deze link en stem op de kennisvragen die voor jou de hoogste prioriteit hebben. Aanmelden kan tot 30 januari 2025. Ook als je geen kennisvragen hebt ingediend ben je van harte uitgenodigd.
Voor vragen kun je terecht bij Renee Bolijn, adviseur Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. Een week voor de bijeenkomst ontvang je een uitgewerkt programma met de methodiek van prioriteren.
Jouw deelname is uiterst belangrijk om een goede prioritering mogelijk te maken. We zien je graag op 13 februari!
Geslaagde tweede Wetenschapsdag in 2023
Op 10 november kwamen midden in de bossen van Soesterberg rond de 60 mensen bijeen om zich onder te dompelen in wetenschappelijke items. Het publiek bestond uit research verpleegkundigen, kinderartsen, aios en opleiders. Via pitches, battles en tafelrondes gezocht naar een antwoord op de centrale themavraag "Wetenschap en opleiding. Onlosmakelijk met elkaar verbonden?". De dag werd luchtig afgesloten met cabaret. Lees het hele verslag.
Succesvolle eerste Wetenschapsdag in 2022
De eerste NVK Wetenschapsdag was een succes en werd gemiddeld gewaardeerd met een 8. Ruim 50 mensen reisden 25 november 2022 af naar de Ernst Sillemhoeve in Den Dolder om de inspirerende dag bij te wonen. Het thema – verbinding – viel in goede aarde bij het publiek, dat onder meer bestond uit kinderartsen en researchverpleegkundigen. Bekijk de aftermovie van de eerste Wetenschapsdag hieronder of lees het verslag.
Procedure Letter of support
In veel (ZonMw) subsidieoproepen voor wetenschappelijk onderzoek of voor implementatieprojecten na onderzoek wordt expliciet gevraagd om steun van de wetenschappelijke (beroeps)vereniging. Met enige regelmaat ontvangt het NVK-bestuur dan ook verzoeken voor het steunen van onderzoek van NVK-leden die bezig zijn met een (voor)aanvraag.
Om kindergeneeskundig onderzoek te bevorderen en leden hierbij te ondersteunen, hebben het NVK-bestuur en de commissie Wetenschap hiervoor de volgende procedure ontwikkeld.
De commissie SPIN doet de beoordeling en ondersteuning van de niet-wmo plichtige zorgevaluatieonderzoeken (te mailen naar spin@nvk.nl). Voor alle verzoeken voor overig onderzoek heeft het NVK-bestuur op advies van de commissie Wetenschap besloten om altijd een ‘Letter of support’ af te geven indien draagvlak bij de relevante secties of gremia is bevestigd en nadat is gecontroleerd of het onderzoek mogelijke knelpunten of conflicten met andere lopende onderzoeken of onderzoeksaanvragen - voor zover bekend bij de NVK - zou kunnen opleveren. De aanvrager die om een Letter of support vraagt bij de NVK, stuurt een dergelijke bevestiging van draagvlak vanuit de sectie bij voorkeur mee met het verzoek evenals de conceptaanvraag (te mailen naar wetenschap@nvk.nl). Na instemming van de NVK-voorzitter ontvangt de aanvrager een Letter of support om bij zijn/haar onderzoeksaanvraag bij te voegen.