NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Pleidooi voor Beschermde Wieg kamer

11 jun 2021Nieuws
Pleidooi voor Beschermde Wieg kamer

Creëer in elk ziekenhuis een ruimte waar net bevallen moeders hun baby kunnen achterlaten van wie zij hebben besloten afstand te doen. Dat pleidooi doet voorzitter Barbara Muller van Stichting Beschermde Wieg bij Op1 naar aanleiding van de recente vondst van een baby in een Amsterdamse vuilcontainer. Hiermee kan worden voorkomen dat pasgeborenen op onverantwoorde wijze te vondeling worden gelegd en zijn ze tegelijkertijd verzekerd van de zorg en aandacht vanuit het ziekenhuis.

Vertrouwensrelatie
Muller geeft daarbij aan dat een dergelijke ‘Beschermde Wieg kamer’ een ultimum remedium is. Vanuit haar stichting worden in toenemende mate zwangere vrouwen bereikt die het geheim van hun zwangerschap niet kunnen of durven delen vanwege het gevaar dat zij daarmee vanuit hun directe omgeving voor hun leven en/of dat van hun ongeboren kind moeten vrezen. Vrouwen die de reguliere zorg mijden en veelal anoniem wensen te blijven. Door te streven naar een vertrouwensrelatie, waarin de (aanstaande) moeder wordt geholpen te komen tot een verantwoord besluit en waarin haar de nodige (poli)klinische ondersteuning wordt geboden, blijkt heel veel ellende te worden voorkomen.

Ondersteuning
NVK-voorzitter Károly Illy ondersteunt het pleidooi van Barbara Muller van harte en hoopt dat kinderartsen zich hiervoor willen inzetten. Het Beschermde Wiegteam ondersteunt bij de realisatie, draagt zorg voor de inrichting van de kamer, ondersteunt bij de flowchart en de juridische overeenkomsten. Ook geeft de stichting klinische les aan het team betrokkenen van het ziekenhuis. Inmiddels zijn er tien Beschermde Wieg kamers, waarvan vijf in ziekenhuizen. Het EMC heeft recent besloten met de stichting een kamer te realiseren en het AUMC overweegt te volgen.

Meer informatie over de stichting en de resultaten die zij in de afgelopen jaren hebben bereikt is te vinden op www.beschermdewieg.nl. Of neem contact op met Kitty Nusteling 0611116565 of Barbara Muller 06 41460457 of via info@beschermdewieg.nl