NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Doneer voor herstel neonatologie in Suriname

11 aug 2021Nieuws
Doneer voor herstel neonatologie in Suriname

Kinderartsen in Suriname kunnen op dit moment geen adequate pediatrische zorg verlenen vanwege de precaire sociaaleconomische omstandigheden in het land. Dit geldt met name voor Intensive Care zorg van zowel pasgeborenen als oudere kinderen. Om te komen tot een duurzaam herstel van deze zorg is vanuit het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis een actie gestart. Kinderarts-neonatoloog Willem de Boode coördineert deze actie in samenwerking met de NVK, de NVK-sectie Neonatologie en de lokale Surinaamse collega’s.

In de afgelopen jaren was de kindergeneeskundige zorg in Suriname juist kwalitatief enorm verbeterd en is men in staat geweest hoogwaardige IC-zorg te bieden volgens internationale standaarden aan de meest kwetsbare groep binnen de samenleving. De continuering van deze zorg is nu echter al enige maanden ernstig in gevaar door het tekort aan voldoende gespecialiseerd verpleegkundig personeel en het tekort aan essentiële medicijnen, middelen en apparatuur.

Dit heeft tot gevolg dat in het Academisch Pediatrisch Centrum, het Diakonessenhuis en het Sint Vincentius Ziekenhuis in Suriname intensive care (IC)- en high care (HC)-bedden voor de allerkleinsten gesloten moeten worden. Te vroeg geboren baby’s, vooral geboren bij een zwangerschapsduur tussen 27 en 30 weken, en hele zieke voldragen pasgeborenen in Suriname komen op dit moment onnodig te overlijden. Hartverscheurend voor ouders en een onacceptabel dieptepunt voor kinderartsen in Suriname en Nederland.