NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Consultkaart Afwachten wens tot inleiden bij 39 weken

11 feb 2022Nieuws
Consultkaart Afwachten wens tot inleiden bij 39 weken

In aanvulling op de richtlijnmodule ‘Electieve inductie van de baring bij à terme zwangeren‘ is een consultkaart ontwikkeld die duidelijk weergeeft wat de mogelijkheden zijn bij 39 weken zwangerschap. De consultkaart helpt zorgprofessional en zwangere en afweging te maken bij de keuze om af te wachten tot de bevalling vanzelf begint of de bevalling te laten inleiden in het ziekenhuis.

De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. In Nederland worden vrouwen meestal alleen eerder dan 41 weken zwangerschap ingeleid als daar een medische reden voor is. Soms geven vrouwen zelf aan dat ze toch eerder ingeleid willen worden omdat ze de laatste periode van de zwangerschap als fysiek of mentaal te zwaar ervaren. Het is dan belangrijk om samen met de vrouw te kijken hoe zij het beste kan worden ondersteund, zowel fysiek als mentaal. Daarbij kan de consultkaart de zorgprofessional en de zwangere helpen om een afweging te maken bij de keuze om (eventueel met ondersteuning) af te wachten tot de bevalling vanzelf begint of om de bevalling te laten inleiden in het ziekenhuis.

Let op: voor inleiden vanaf 41 weken is een andere consultkaart in ontwikkeling die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 wordt gepubliceerd.

Samenwerkingspartners
Betreffende consultkaart is ontwikkeld door de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Stichting Zelfbewustzwanger, Patiëntenfederatie Nederland, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG).

Meer informatie
De consultkaart is te vinden via www.consultkaart.nl, degynaecoloog.nl of richtlijnendatabase.nl.
Meer informatie voor zorgverlener over hoe de consultkaart het best te gebruiken is te vinden op https://consultkaart.nl/consultkaart-gebruiken/tips-voor-de-arts/. Voor meer informatie mail kwaliteit@nvog.nl.