NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Webinar 'Weigerende eetstoornis-patiënt op de SEH: wat te doen?

03 nov 2022Nieuws
Webinar 'Weigerende eetstoornis-patiënt op de SEH: wat te doen?

Update 28-11-2022: Helaas zijn wij genoodzaakt het NVK webinar Eetstoornissen dat voor aankomende donderdag 1 december op het programma stond, te verplaatsen. Een aantal van de sprekers kan niet deelnemen vanwege ziekte. Wij zullen u op korte termijn informeren over de nieuwe datum waarop het webinar zal plaatsvinden.

Op donderdag 1 december organiseert de NVK een webinar over patiënten met een eetstoornis die op de SEH terechtkomen.

Bij deze problematiek kan het noodzakelijk zijn om dwangvoeding toe te passen om acuut levensgevaar of ernstig blijvende schade af te wenden of te voorkomen, bijvoorbeeld in het geval van een ernstige hypoglykemie bij voedselweigering of (dreigende) nierinsufficiëntie bij vochtweigering. Het betreft een klein, tijdelijk en ook ingrijpend onderdeel van een gehele behandeling.

De toepassing van dwangvoeding kan echter een grote en soms langdurige impact op de patiënt en op naasten hebben als ook op het zorgpersoneel dat dit moet uitvoeren. Het roept dan ook veel vragen op: is de SEH daarvoor de aangewezen locatie? Wanneer moet je ingrijpen? Hoe kun je ingrijpen voorkomen? Wat doe je als het toch op dwang uitkomt? Hoe weet je elkaar te vinden en hoe verloopt de samenwerking?

Tijdens het webinar worden deze zaken vanuit het perspectief van de betrokken disciplines toegelicht.

Accreditatie is aangevraagd bij de NVK.

>Aanmelden