NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Collega's in de media

22 dec 2022Nieuws
Collega's in de media

Op vrijdag 16 december berichtte de NOS dat het afgelopen jaar meer kinderen dan gebruikelijk een ernstige infectie met zogeheten groep-A-streptokokkenbacteriën doormaakten. De stijging blijkt uit onderzoek van het Haagse Juliana Kinderziekenhuis samen met zes andere ziekenhuizen. Volgens kinderarts Mirjam van Veen van het Juliana Kinderziekenhuis is het hoge aantal infecties mogelijk het gevolg van de coronamaatregelen. "We zien de toename vooral bij kinderen onder de vijf jaar", zegt zij. "Die kinderen waren in de coronatijd juist in de periode waarin je afweer moet opbouwen. En dat is veel minder gebeurd."

>>Lees het artikel hier terug  

Het Algemeen Dagblad besteedde 16 december aandacht aan huilbaby’s in de serie ‘Daddy Issues’. Daarin wordt het moderne vaderschap onder de loep gelegd. Eén van de mensen die in het artikel aan het woord komen, is Ineke de Kruijff, kinderarts bij het St. Antonius Ziekenhuis. Zij deed onderzoek naar de impact van een huilbaby op de ouders. Ze wil een lans breken voor de vaders. “Ook de vader ervaart machteloosheid en slaapgebrek.”

>> Lees het artikel hier terug

NRC Handelsblad bracht 16 december een artikel over het sluimerende virus CMV dat kinderen doof kan maken. Voor het artikel is onder meer Dasja Pajkrt, hoogleraar virale kinderzieken bij Amsterdam UMC geïnterviewd. „Naast neurologische klachten kan het virus een divers beeld aan klachten veroorzaken, met bloedarmoede, leverontsteking of een tekort aan bloedplaatjes. Maar waarom de symptomen per kind verschillen, laat staan dat ze soms verergeren, dat weten we nog niet.”

>> Lees het artikel hier terug

RTL Nieuws kopte 20 december ‘(…) ouderwetse griep, RS-virus én corona gaan rond’. De RS-piek ligt nu vroeger vergeleken met de winters vóór corona. NVK-voorzitter en kinderarts Károly Illy geeft daar een reactie op. “Qua intensiteit is het beeld nu vergelijkbaar met dat van voor corona. We zijn wel wat verrast door het vroege tijdstip, normaal ligt het zwaartepunt in januari." 

>>Lees het artikel hier terug