NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

In de media: het RS-virus

05 jan 2023Nieuws
In de media: het RS-virus

De media besteedden de afgelopen tijd veel aandacht aan het RS-virus, dat eerder dan normaal de kop op stak. De insteek is veelal de drukte op de kinder-IC’s. Een greep uit de diverse berichten.

RTL Nieuws berichtte dat er een spoedoverleg zou zijn vanwege de drukte tussen de zeven Nederlandse kinder-IC’s. NRC nam dat bericht over. Van spoed was echter geen sprake; het ging om een gepland overleg dat in deze periode gebruikelijk is.

“Er is geen reden tot paniek”, zegt Job van Woensel, hoofd IC van het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC op 27 december tegen de NOS. Hij staat in nauw contact met de andere academische ziekenhuizen in Nederland met een kinder-IC. “We zien dat het aantal infecties behoorlijk is, maar we kunnen het aan.“

Tegenover Goedemorgen Nederland stelt Károly Illy, voorzitter van de NVK, ‘dat de situatie niet nijpender is dan een aantal winters geleden’. In het Reformatorisch Dagblad zegt Illy verder dat ‘kinderen verplaatsen naar een IC in het buitenland nog niet aan de orde is’. Wel geeft hij aan dat ‘kinderen vaker dan anders moeten worden verplaatst van het ene naar het andere ziekenhuis’. 

De Gelderlander gaat nader in op die verplaatsing, die eventueel met behulp van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) kan worden geregeld. “Sommige kinderen uit de regio moeten uitwijken naar andere IC’s, meestal die in Maastricht en Utrecht”, zegt Joris Lemson, hoofd van de kinder-ic van Radboudumc.