NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Kinderartsen in het nieuws

20 apr 2023Nieuws
Kinderartsen in het nieuws

Een groot aantal media besteedde afgelopen week aandacht aan de komst van een regeling levensbeëindiging van ernstig zieke kinderen van 1 – 11 jaar, iets waar kinderartsen al jaren voor pleiten. Tot nu toe was er alleen iets geregeld voor kinderen vanaf 12 jaar en voor baby's tot één jaar. Minister Kuipers verwacht dat de regeling aan het eind van dit jaar rond is. Hij was te gast bij Nieuwsuur, samen met kinderarts Eduard Verhagen. 

De regeling beschrijft de zorgvuldigheidseisen en nadere voorwaarden waaraan uitvoering van actieve levensbeëindiging moet voldoen. Een thema waar de NVK zich, onder leiding van prof. dr. Eduard Verhagen van het UMCG en samen met het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, al enkele jaren voor inzet. Al in 2015 heeft de NVK gepleit voor een onderzoek naar de knelpunten in de levenseinde-zorg voor kinderen van 1 – 12 jaar. Een onderzoek dat in 2019 is afgerond.

Behalve in Nieuwsuur ook aandacht voor de regeling in onder meer Telegraaf, Algemeen Dagblad, Trouw,  Volkskrant, RTL Nieuws en EenVandaag.

 

Editie NL gaat in op het vertrouwen in het belang van vaccinaties. Uit onderzoek van UNICEF blijkt het vertrouwen wereldwijd te zijn afgenomen tijdens de coronapandemie; in Nederland daalde het met 20%. NVK-voorzitter Károly Illy maakt zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad. Vooral het risico voor de mazelen is volgens hem groot. "Het idee bestaat bij sommigen dat mazelen gewoon een kinderziekte is, maar niets is minder waar. Voordat we begonnen met vaccineren, gingen er kinderen aan dood. Als je het niet doet voor je eigen kind, doe het dan voor al die kinderen die niet kunnen worden gevaccineerd omdat ze te jong zijn of omdat ze een afweerstoornis hebben."

>> Editie NL