NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Nieuw onderzoek naar invloed licht op babybrein

09 jun 2023Nieuws
Nieuw onderzoek naar invloed licht op babybrein

Slaaponderzoeker Jeroen Dudink van het UMC Utrecht Wilhelmina kinderziekenhuis en zijn collega’s hebben een beurs van meer dan 400.000 euro gekregen voor een studie naar de invloed van licht op de ontwikkeling van het brein van te vroeg geboren baby’s op de NICU. Doel van de studie is deze kinderen een passend ‘lichtdieet’ te geven zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Te vroeg geboren baby’s zijn kwetsbaar en lopen het risico een ontwikkelingsachterstand op te lopen. Elk voordeel dat artsen deze baby’s kunnen geven is van levensbelang. “Wij kijken daarbij altijd naar de natuur voor inspiratie”, aldus neonatoloog Jeroen Dudink. “En in de baarmoeder, weten we uit onderzoek, heerst een duidelijk dag-nachtritme. We zijn ervan overtuigd dat het aanbieden van een dag-nachtritme het ongeboren kind helpt in de ontwikkeling."

Bedden bij het raam
Vanuit die overtuiging ontstond het idee om de invloed van daglicht op de hersenontwikkeling van te vroeg geboren baby’s te bestuderen. De Velux Stiftung ziet de waarde van het plan en stelt ruim 400.000 euro beschikbaar voor een onderzoeksproject. Dudink leidt dit project, BabyBright genaamd. Hij werkt daarbij samen met collega Laura Kervezee van het LUMC, gespecialiseerd in het circadiaanse ritme, en Enrico Lopriore, hoofd van de afdeling neonatologie van het LUMC.

Het onderzoek vindt plaats op twee NICU’s met verschillende ontwerpen, die van het UMC Utrecht (WKZ) en het LUMC. “In het project gaan we de licht-donkercycli in deze twee NICU’s meten”, vertelt Dudink. “Maakt het bijvoorbeeld uit dat in Leiden bijna alle bedden bij het raam staan, terwijl dat in Utrecht niet zo is? We volgen de kinderen ook langere tijd, zodat we de impact van licht op hun ontwikkeling kunnen bepalen."

Goede start van het leven
De onderzoekers kijken onder meer naar de slaap, groei, het immuunsysteem en de ontwikkeling van het circadiaanse ritme van de baby's. Ze nemen ook de samenstelling van het licht mee in hun analyses. Uiteindelijk hopen ze zo te kunnen bepalen wat de beste lichtomstandigheden voor de NICU zijn. Dudink: “Hopelijk kunnen we kwetsbare, te vroeg geboren kindjes op deze manier een betere kans bieden op een goede start van hun leven."