NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

NVK ondertekent brief ‘Nú doorpakken op weg naar een Rookvrije Generatie’ aan informateur nieuwe kabinet

15 jan 2024Nieuws
NVK ondertekent brief ‘Nú doorpakken op weg naar een Rookvrije Generatie’ aan informateur nieuwe kabinet

Kinderen komen nog té vaak en té makkelijk in contact met tabak en andere rookwaren, zoals e-sigaretten (vapes). Daarom schreef het Gezondheidsfonds voor Rookvrij een brief naar de informateur: het is aan het nieuwe kabinet om nú door te pakken op weg naar een Rookvrije Generatie. 

Elk kind verdient het om rookvrij te kunnen opgroeien en zou niet mogen worden verleid om te gaan roken. Daarom zet de NVK samen met een groot aantal andere organisaties óók haar handtekening onder deze brief aan de informateur. Tabaksproducten zijn dodelijk en eenmaal begonnen met roken is ermee stoppen een moeilijke opgave omdat roken zo verslavend is. Bovendien worden deze producten verkocht op plekken waar óók kinderen komen. En we weten: zien roken, doet roken.

Om een Rookvrije Generatie te realiseren, is het van belang dat het nieuwe kabinet deze ambitie omarmt. Ook zijn nieuwe maatregelen nodig, met voldoende financiering. Het gaat om de volgende bewezen effectieve maatregelen:

  • Jaarlijkse prijsverhogingen van tabak & e-sigaretten (vapes), inclusief extra inzet op stoppen met roken
  • Versnellen van de afbouw van tabaksverkoop naar alleen tabaksspeciaalzaken
  • Meerjarige bewustwordings- en stopcampagnes
  • Meer wettelijk rookvrije omgevingen, om zo te zorgen voor minder (mee)rokers
  • Verhoging van de minimumleeftijd, bijvoorbeeld via een generatiegebonden verbod

We doen een dringende oproep aan het nieuwe kabinet om deze effectieve maatregelen te nemen. Zo krijgen Nederlandse kinderen de kans rookvrij op te groeien. Graag pakken we samen met het nieuwe kabinet door op weg naar een rookvrije toekomst.

>> Lees de brief aan de informateur