Kinderartsen maken zich zorgen over verhoogde frequentie tongriem-ingreep bij baby’s
Het doorknippen van de tongriem of het lipbandje bij baby’s gebeurt steeds vaker. Sinds 2013 is het aantal ingrepen meer dan vertienvoudigd tot ruim 11.000 per jaar, blijkt uit cijfers van declaraties bij zorgverzekeraars. Kinderartsen maken zich zorgen en waarschuwen voor deze veelal onnodige ingreep.
Het zogeheten klieven van een tongriem of lipbandje komt in de praktijk zelfs nog vaker voor, aangezien de cijfers alleen de declaraties tonen die zijn ingediend door tandartsen. Zij voeren de ingreep meestal uit, maar ook verloskundigen en lactatiekundigen doen dit - ook al zijn ze hier niet toe bevoegd. Dit terwijl de ingreep in slechts een minimaal aantal gevallen nodig is.
Kinderarts Jolita Bekhof (Isala, Zwolle) geeft aan dat er op hun kinderafdeling jaarlijks zo’n 800 pasgeboren baby’s liggen, die allemaal risico lopen op borstvoedingsproblemen. De indicatie voor een ingreep aan tongriem of lipbandje wordt in haar ziekenhuis echter slechts één tot twee keer per jaar gesteld, aldus Bekhof. Ze wijst ook op het risico dat een doorgeknipte of elektrisch doorgesneden tongriem de voedingsproblemen juist kan verergeren, wat steeds vaker voorkomt.
Kinderartsen vinden de ingreep bijna altijd onnodig en waarschuwen voor medische risico's, zoals infecties of bloedingen. De kans daarop is klein, maar volgens de beroepsgroep is het belangrijk te waken voor overbodige ingrepen bij kwetsbare pasgeborenen. De beroepsgroep zou daarom graag zien dat er voortaan een verwijzing van een kinderarts vereist is voor het klieven van een tongriem of lipband. Nu gaan ouders vaak op advies van de kraamverzorger of lactatiekundige naar een tandarts of speciale kliniek, waar ze zonder verwijzing van een arts terechtkunnen.
Lees meer hierover in de media:
- NOS-artikel d.d. 31 januari 2024
- RTL-artikel d.d. 31 januari 2024
- Nieuwsuur-uitzending d.d. 31 januari 2024