NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Salbutamol IV-studie – deelnemende centra gezocht!

05 apr 2024Nieuws
Salbutamol IV-studie – deelnemende centra gezocht!

In september 2021 is de nieuwe NVK Richtlijn Astma gepubliceerd waarin behandeling met intraveneus salbutamol op de algemene kinderafdeling een keuze mogelijkheid werd, terwijl voorheen patiënten met intraveneus salbutamol moesten worden overgebracht naar de Kinder Intensive Care Units (PICU). Een effect van deze verandering zou kunnen zijn het terugdringen van het sinds decennia stijgende aantal PICU-opnames van kinderen met status astmaticus. 

De Salbutamol IV-studie is een prospectief observationeel multicenter richtlijnevaluatieonderzoek. Dit richtlijnevaluatieonderzoek heeft tot doel: het onderzoeken van de keuzes binnen de richtlijn en van de uitkomsten van die keuzes zoals: het aantal keren dat toch een PICU-opname nodig was; verschillen in opnameduur; het aantal en de aard van de complicaties; welke bijwerkingen zijn geobserveerd en welke psychologische effecten de verschillende behandelingen hebben. Het wetenschappelijk bewijs voor deze verandering in de richtlijn is zeer beperkt. Daarom is het van groot belang dat deze verandering in de richtlijn versneld geëvalueerd wordt om zo snel mogelijk de uitkomsten vast te stellen en eventueel de richtlijn verder aan te passen. 

De Salbutamol IV studie is voor dit doel opgezet en medio december 2023 gestart. Inmiddels zijn 15 centra aangesloten bij deze studie. Maar we hebben meer centra nodig die meedoen om de data zo betrouwbaar mogelijk te krijgen. 

Wil je als eerste horen wat er gebeurt, doe mee met je centrum! 

Wie kan meedoen? 
Vakgroepen kindergeneeskunde in algemene en academische ziekenhuizen, met een SEH/medium care, juist ook centra waar (nog) geen Salbutamol IV op de afdeling wordt gegeven.

Welke inspanning wordt gevraagd? 
Wij zorgen dat jouw centrum wordt aangesloten met alle juridische benodigde stappen. Jij zorgt voor includeren van patiënten met status astmaticus. Meld deze aan in researchmanager en zorg dat de Smartfrase in HiX of Epic gebruikt en ingevuld wordt. Wij zorgen ervoor dat die data in research manager komen. Meedoen aan researchmeetings is facultatief.

Wat krijg je ervoor terug?
Veel kennis van wat er gebeurt bij status astmaticus bij kinderen in Nederland. Eén persoon per centrum wordt medeauteur van de publicaties. Goede ideeën kan je kwijt en wellicht worden die verder uitgewerkt/gebruikt. 

Vragen, opmerkingen of je aanmelding voor deelname zijn welkom via salbutamoliv@spaarnegasthuis.nl