NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Vier alarmerende feiten over vapen die iedereen moet kennen

16 apr 2024Nieuws
Vier alarmerende feiten over vapen die iedereen moet kennen

Artsen slaan vandaag massaal alarm over de gevaren van vapen voor jongeren. Dat doen ze onder andere door via de media met het collectief Artsen Slaan Alarm vier schokkende feiten te delen over vapen (zie hieronder). De artsen willen op deze manier álle ouders van Nederland bereiken. Veel ouders weten nog niet hoe schadelijk en verslavend vapen is. De artsen hopen dat alle ouders op deze manier de feiten leren kennen, om die vervolgens weer te kunnen delen met andere ouders. 
 
Dan de cijfers en feiten. Maar liefst 1 op de 5 jongeren heeft in het afgelopen jaar weleens een vape gebruikt. Er zijn zelfs al basisschoolkinderen die beginnen met vapen. Volgens de artsen is het zorgelijk dat de tabaksindustrie ongekend veel jongeren verslaafd maakt aan vapen, zonder daarbij de gezondheidsrisico's te vermelden: 
 
1. Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten
2. Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar;
3. Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen;
4. Vapende jongeren gaan drie keer zo snel sigaretten roken
 
Kinderlongarts Noor Rikkers benadrukt de noodzaak van actie en de langetermijngevolgen van vapen voor de gezondheid van jongeren. “Ik ben zelf ook ouder en mede daardoor voel ik me genoodzaakt om van me te laten horen. We mogen het niet laten gebeuren dat onze jongeren met gevaar voor hun eigen gezondheid worden verleid door de industrie die enkel uit is op het maken van winst. We zien nu al de directe negatieve effecten van vapen op de gezondheid van jongeren. Wij, als artsen, houden ons hart vast voor de langetermijngevolgen van het vapen. Daarom roepen we iedereen op om onze kinderen te beschermen door de feiten over de gevaren te delen met alle ouders van Nederland. Daar hebben ze recht op en onze kinderen ook.”
 
Help je ook mee deze vier alarmerende feiten verder te verspreiden? Zo beschermen we samen alle jongeren van Nederland.

De hartenkreet van de artsen is te vinden op www.artsenslaanalarm.nl