NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

NVK verheugd over toezegging kabinet RS-vaccin

18 apr 2024Nieuws
NVK verheugd over toezegging kabinet RS-vaccin

Het kabinet maakte afgelopen week tijdens de presentatie van de Voorjaarsnota bekend geld vrij te maken om vanaf 2025 alle baby’s een RS-vaccin te kunnen aanbieden. Het RS-virus komt in Nederland veel voor, meestal in de wintermaanden. Bijna alle kinderen onder de twee jaar komen op enig moment met het virus in contact.

Het RIVM gaat de vaccinaties regelen, die gratis zullen worden aangeboden binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Hierin loopt Nederland achter ten opzichte van landen als Frankrijk, Spanje, Luxemburg en de Verenigde Staten, die het vaccin al hebben opgenomen hebben in hun programma. Door introductie van het vaccin in Nederland wordt een significante afname van ziekenhuisopnames onder baby’s en kinderen verwacht. 

Er is al een RS-vaccin voor baby's goedgekeurd voor gebruik (nirsevimab), maar dat kunnen ouders nu nog niet halen in ons land. Kinderarts Louis Bont, infectioloog-immunoloog, is betrokken bij het onderzoek naar het RS-vaccin. Hij noemt het geweldig nieuws. "Ik denk dat het haalbaar is om in 2025 de eerste prikken te zetten." 

Deze beslissing van het kabinet volgt op het recente advies van de Gezondheidsraad om al op korte termijn alle kinderen in hun eerste levensjaar via het RVP bescherming aan te bieden tegen het RS-virus. Maar het kabinet kon daar toen geen geld voor vinden. De NVK is verheugd dat het kabinet daar nu wél geld voor vrijmaakt. 

>> Lees ook het RTL-artikel "Kabinet maakt vanaf 2025 geld vrij voor vaccinatie baby's tegen RS-virus"