NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Armoede signaleren: survey

07 jun 2024Nieuws
Armoede signaleren: survey

In Nederland groeien steeds meer kinderen op in armoede of met geldzorgen. Opgroeien in armoede en de hieraan gerelateerde chronische stress in het gezin kunnen gevolgen hebben voor de leefstijl, de psychische en fysieke gezondheid van kinderen. Andersom kan een ziekte van een kind leiden tot geldzorgen, bijvoorbeeld doordat ouders minder tijd hebben om te werken.

Korte online vragenlijst
Om dit te onderzoeken, heeft collega prof. dr. Koen Joosten (kinderarts-intensivist IC Neonatologie & Kinderen Erasmus MC) samen met de onderzoeksgroep van prof. Nicole Lucassen (bijzonder hoogleraar Kinderarmoede aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam) en de commissie Pleitbezorging van de NVK een korte online vragenlijst ontwikkeld. Zij zouden het zeer op prijs stellen als je de tijd wilt nemen om deze korte vragenlijst in te vullen.
 
Benieuwd naar jouw ervaringen in de dagelijkse praktijk
Ze horen graag jouw ervaringen als kinderarts met armoede in relatie tot gezondheid bij jouw patiënten. Heb je wel eens een vermoeden van armoede of signaleer je dit? Wat waren de signalen die je opmerkte en hoe ben je hier vervolgens mee omgegaan? Daarnaast zijn wij benieuwd naar je mening over de rol van kinderartsen in het signaleren van armoede bij patiënten. Vind je dat kinderartsen hier een actieve rol in zouden moeten spelen?
  
Namens de onderzoeksgroep alvast hartelijk dank voor je medewerking! We zullen de resultaten op een later moment terugkoppelen. 

 >> Vul de vragenlijst in