Leerlingen mijden wc op school en komen daarom vaak bij de (kinder)arts terecht
De Maag Lever Darm Stichting trekt aan de bel over het poepgedrag van leerlingen op basis- en middelbare scholen. De stichting hield een onderzoek onder 1000 scholieren tussen de 8 en 16 jaar oud en hieruit blijkt dat de meeste kinderen liever niet poepen onder schooltijd. Ruim 60% houdt hun behoefte weleens op als ze moeten poepen. Als reden hiervoor noemen de leerlingen veelal vieze toiletten en gebrek aan privacy. De gezondheidsgevolgen van dit poepgedrag kunnen groot zijn, want doordat ze te laat of helemaal niet gaan poepen, krijgen ze allerlei buikklachten. Een groot deel komt dan ook bij een (kinder)arts terecht.
Mariël Croon van de Maag Lever Darm Stichting is geschokt door de hoge aantallen, net als kinderarts Marc Benninga van het Emma Kinderziekenhuis. Hij ziet regelmatig kinderen die klachten hebben omdat ze op school niet poepen: opgeblazen gevoel, buikpijn, obstipatie en zelfs incontinentie. “We vinden het aantal kinderen dat buikproblemen zegt te hebben alarmerend hoog, veel hoger dan we verwacht hadden.” Beiden pleiten dan ook voor een veilige poepomgeving, bestaande uit in ieder geval schonere wc’s, maar ook een verbetering van de privacy. Ontspanning is immers ook belangrijk voor een goed poepgedrag.
De Maag Lever Darm Stichting roept schoolbesturen, gemeenten en het ministerie van Onderwijs op om te zorgen voor schone, veilige en besloten wc’s. Marc Benninga geeft aan dat kinderen ook zélf iets kunnen doen. “Ze moeten wel een beetje hygiënischer zijn. Als zij een puinhoop achterlaten op het toilet, dan kan je begrijpen dat de volgende er geen zin in heeft om in die stank of rommel zijn behoefte te gaan doen.”