NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

EO 'Dit is de kwestie' over richtlijn extreme vroeggeboorte

27 sep 2024Nieuws
EO 'Dit is de kwestie' over richtlijn extreme vroeggeboorte

Is de richtlijn voor extreme vroeggeboorte te strikt? Die vraag staat centraal in een aflevering van het EO-programma Dit is de kwestie. Naast ouders van vroeggeboren kinderen komen ook Sinno Simons (neonatoloog Erasmus MC) en Thilo Mohns (neonatoloog en bestuurslid NVK) aan het woord over waarom we in Nederland op dit moment in principe geen baby’s opvangen jonger dan 24 weken.

Sinno Simons: “De vraag is vooral hoe overleven kinderen het. Zijn we dan met elkaar zorg aan het bieden die heel intensief is en die heel veel impact heeft op een gezin. En doen we dan goed. Dat is de allerbelangrijkste vraag die erachter zit.”

Ook Thilo Mohns wijst op het belang om kritisch te kijken naar de gevolgen van een extreme vroeggeboorte en ouders daar goed over voor te lichten. Gevraagd of de richtlijn ook in Nederland naar opvang vanaf 23 weken kan gaan zoals in het buitenland het geval is, zegt Mohns: “Voor ons als dokters ziet het ernaar uit dat deze verlaging er komt. Alleen zijn wij voor honderd procent afhankelijk van de vraag of we in staat zijn om de randvoorwaarden te creëren. Die zitten in het beschikbare personeel om deze zorg ook te kunnen leveren. En deze kinderen zullen in het publieke domein meer ondersteuning nodig hebben zoals op school. Daar zal over nagedacht moeten worden.” 

>> Kijk deze uitzending