NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Oproep: wil jij meedenken over het herzien van het Landelijk opleidingsplan kindergeneeskunde?

27 sep 2024Nieuws
Oproep: wil jij meedenken over het herzien van het Landelijk opleidingsplan kindergeneeskunde?

In het landelijk opleidingsplan kindergeneeskunde wordt de vijfjarige (nominale) opleiding tot kinderarts, inclusief alle bijbehorende competenties, beschreven. Het plan is gebaseerd op het Kaderbesluit van het CGS. Dit houdt in dat de opleiding competentiegericht en modulair van opbouw is en dat wordt voldaan aan de eisen betreffende portfolio-opbouw, feedback en toetsing.

Het huidige opleidingsplan: TOP2025
In 2022 werd het huidige opleidingsplan geïmplementeerd: TOP2025. TOP2025 staat voor Toekomstbestendige Opleiding Pediatrie 2025 en bevat een geactualiseerd curriculum van de opleiding tot kinderarts. 
Het opleidingsplan TOP2025 is gerealiseerd na een uitgebreide evaluatie van het vorige opleidingsplan (TOP2020). Voor deze uitgebreide evaluatie werden onder andere aiossen en opleiders betrokken en werden enquêtes afgenomen, focusgroepen opgestart en werd er een invitational conference georganiseerd. Op basis van de uitkomsten hiervan en met de nieuwe ontwikkelingen binnen het zorglandschap in het oog werd het opleidingsplan TOP2020 herzien en geoptimaliseerd. Deze herziene versie werd uiteindelijk het huidige opleidingsplan: TOP2025. 

Deze uitgebreide evaluatie en herziening van het vorige opleidingsplan werd begeleid en uitgevoerd door de Projectgroep ‘TOP2020 in bedrijf’ in opdracht van het Concilium Paediatricum van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. 

Herziening TOP2025 
Het is uiteraard belangrijk om het landelijke opleidingsplan regelmatig te blijven evalueren. Dit doen wij in ieder geval eens per vijf jaar om een toekomstbestendige opleiding te blijven borgen in een snel veranderend gezondheidssysteem. Zoals de naam wellicht verraadt, dient het huidige opleidingsplan TOP2025 volgend jaar te worden herzien. Om dit te kunnen realiseren, zoeken wij deelnemers voor twee verschillende groepen: een projectgroep en een klankbordgroep. 

Projectgroep herzien TOP2025
Ook dit keer willen wij graag een projectgroep samenstellen die in opdracht van het Concilium Paediatricum aan de slag gaat met het herzien van het huidige opleidingsplan. Voor deze projectgroep zijn wij op zoek naar opleiders en aios kindergeneeskunde uit zowel de academische als de perifere opleidingsziekenhuizen. Dit mogen opleiders en aios zijn vanuit het Concilium Paediatricum  en de Junior Afdeling, maar zeker ook van daarbuiten. Tevens zijn wij op zoek naar kinderartsen uit niet-opleidingsziekenhuizen die met ons mee willen denken in de projectgroep. 

Klankbordgroep 
Naast de projectgroep willen wij dit keer heel graag ook een klankbordgroep samenstellen die met de projectgroep mee kan denken. Via de klankbordgroep willen wij graag input ophalen vanuit bredere invalshoeken binnen de zorg en verschillende belangrijke groepen betrekken bij het optimaliseren van het opleidingsplan kindergeneeskunde. De klankbordgroep zal bijvoorbeeld gevraagd worden om in verschillende fasen van het herzien van het opleidingsplan mee te lezen en de projectgroep van input te voorzien. Ook zullen wij bijvoorbeeld de klankbordgroep kunnen uitnodigen voor een bijeenkomst om met elkaar te brainstormen over het opleidingsplan. We hopen de klankbordgroep te kunnen samenstellen met zo divers mogelijke deelnemers uit gevarieerde groepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deelnemers vanuit de kinderpsychiatrie, kinderpalliatieve zorg, patiëntorganisaties, kinderadviesraden, kinderartsen uit de 1,5-lijnszorg en samenwerkingspartners uit de eerstelijnszorg. Val jij onder een andere groep, maar wil je graag meedenken? Ook dan ben je natuurlijk van harte welkom om je interesse kenbaar te maken. 

Maak je interesse kenbaar!
Wil je graag meewerken aan het herzien van ons huidige opleidingsplan kindergeneeskunde? Dan horen we graag van je! 

Bij interesse kun je een mail sturen naar cp@nvk.nl geadresseerd aan Laura Overhorst. Vermeld hierbij je naam, waar je werkzaam bent, je functie, je mailadres, je telefoonnummer en een korte toelichting/motivatie waarin je beschrijft waarom je graag mee wil denken in dit proces. Laura neemt vervolgens contact op met de geïnteresseerden om een eventueel vervolg te bespreken en te kijken naar de mogelijkheden. 
Wil je deelnemen vanuit je rol als opleider binnen het CP en wil je eventueel de rol van voorzitter van de projectgroep op je nemen? Laat het dan ook graag weten.