NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

NVK-bestuur akkoord met zorgvuldigheidseisen bij levensbeƫindiging bij kinderen van 1 tot 12 jaar

10 okt 2024Nieuws
NVK-bestuur akkoord met zorgvuldigheidseisen bij levensbeƫindiging bij kinderen van 1 tot 12 jaar

In februari 2024 is de Regeling beoordelingscommissie Late Zwangerschapsafbreking, Levensbeëindiging bij Pasgeborenen en Levensbeëindiging Kinderen 1-12 jaar (Regeling LZA-LP-LK1-12) van kracht geworden. Een door de NVK ingestelde expertgroep onder voorzitterschap van prof. dr. Dick Willems heeft daarbij nu – na een zorgvuldig proces - zorgvuldigheidseisen geformuleerd voor de groep kinderen 1-12 jaar. Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg was hierbij ook betrokken. Deze zorgvuldigheidseisen zijn recent geaccordeerd door het NVK-bestuur.

De zorgvuldigheidseisen zijn tot stand gekomen om aan te geven wanneer een arts in geval van levensbeëindiging bij een kind in de betreffende leeftijd zorgvuldig heeft gehandeld. De beoordelingscommissie LZA/LP&K laat deze eisen meewegen in haar oordeel over de zorgvuldigheid van het handelen van de arts. Het OM laat dit oordeel vervolgens zwaar meewegen in de beoordeling of de arts een succesvol beroep kan doen op overmacht in de zin van noodtoestand (artikel 40 Wetboek van Strafrecht).

Dit document is waardevol voor alle betrokkenen die in de ongelukkige situatie verkeren om een dergelijke complexe keuze te moeten maken. De NVK is tevreden dat er consensus is bereikt en dat er nu een breed gedragen document ligt voor artsen van deze kleine maar kwetsbare groep kinderen.

Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg en de NVK geven nu verder gevolg aan de zorgvuldigheidseisen met onder andere de volgende acties:

  • Doorontwikkeling van het Artsensteunpunt Levenseinde Kinderen, waar artsen met dergelijke levenseinde vraagstukken terecht kunnen voor advies- en steunvragen.
  • Aandacht voor ontwikkeling van praktische richtlijnen.
  • Ontwikkeling van informatie voor ouders en professionals

>> Lees de zorgvuldigheideisen
>> Lees meer over (de totstandkoming van) deze zorgvuldigheidseisen