NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Kinderartsen in het nieuws

15 okt 2024Nieuws
Kinderartsen in het nieuws

Medisch Contact meldt dat kinderartsen een brandbrief naar het kabinet hebben gestuurd vanwege overgewicht bij kinderen. Anita Vreugdenhil (hoogleraar leefstijlgerelateerde ziekten bij kinderen en kinderarts aan het Maastricht UMC+) is een van de artsen die de brandbrief heeft ondertekend. De bezuinigingen van het kabinet op preventie zijn de aanleiding voor de oproep. "Onze gezondheid is enorm bedreigd, en dat begint allemaal op de kinderleeftijd. Dat schreeuwen we elke dag wel van de daken. Maar dat het kabinet nu gaat bezuinigen op preventie, vinden we enorm zorgelijk."

De vaccinatie tegen het RS-virus die vanaf volgend jaar in het Rijksvaccinatieprogramma zit voorkomt veel leed, aldus Het Parool. Kinderarts Frank Smit (Maasstad Ziekenhuis Rotterdam) vertelt over dit RS-virus: "Typisch voor dit virus is dat je het vaker kunt krijgen, er verschillende types bestaan en het moeilijk is om immuniteit tegen op te bouwen."

Het AD schrijft over het eerste expertisecentrum voor prematuren, opgericht door het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Kinderarts Gerdien Tramper en kinderarts-neonatoloog Angelique Haringsma komen in dit artikel uitgebreid aan het woord.