NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Prestigieuze KNAW Early Career Award 2024 voor Suzanne Fustolo-Gunnink

17 okt 2024Nieuws
Prestigieuze KNAW Early Career Award 2024 voor Suzanne Fustolo-Gunnink

Onderzoeker bij Sanquin Suzanne Fustolo-Gunnink heeft een Early Career Award toegekend gekregen van de KNAW. Ze doet binnen de kindergeneeskunde onderzoek naar transfusies bij te vroeg geboren baby’s. Deze hebben vaak last van bloedarmoede of een tekort aan bloedplaatjes. Fustolo-Gunnink heeft aangetoond dat, verrassend genoeg, het geven van minder in plaats van meer bloedplaatjes, leidt tot betere uitkomsten. Sindsdien zette ze een internationaal onderzoeksnetwerk op dat Europese studies uitvoert en richtlijnen ontwikkelt, dat er inmiddels voor heeft gezorgd dat er voor rodebloedceltransfusies bij deze kwetsbare patiëntengroep een internationale richtlijn is opgesteld.

De Early Career Award wordt toegekend aan getalenteerde onderzoekers die in staat zijn om vernieuwende en originele onderzoeksideeën te ontwikkelen. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van €15.000,- dat de ontvanger mag aanwenden ten bate van de eigen onderzoekscarrière. 

Naast haar werk bij Sanquin is Fustolo-Gunnink fellow bij het Amsterdamse Institute for Advanced Study (IAS), waar zij met wetenschappers uit verschillende disciplines haar onderzoek naar een hoger plan tilt. Ze pioniert op het gebied van complexiteitsdenken, en wil met haar onderzoek in de toekomst de verdere medische wetenschap vooruit helpen.

Fustulo-Gunnink won in 2020 de TULIPS Publieksprijs en ze heeft het TULIPS postdoc curriculum gedaan. 

>> Lees het gehele artikel op de website van Sanquin