NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Kinderartsen slaan alarm over nieuwe smartvapes

18 okt 2024Nieuws
Kinderartsen slaan alarm over nieuwe smartvapes

Een e-sigaret waar je niet alleen mee kan vapen, maar ook bellen, appen, muziek luisteren en spelletjes spelen. Dat is de nieuwste soort vapes. NVK-voorzitter Lissy de Ridder geeft aan waarom deze nieuwe smartvapes zo slecht zijn. “Het is een slimme combinatie van allerlei zaken waar juist een kinder- of jongerenbrein zo gevoelig voor is”, vertelt De Ridder aan Nieuwsuur (vanaf 37:00). “In sommige vapes zitten meer giftige stoffen en meer nicotine dan in een heel pakje sigaretten.”

“Een enorm verknipt apparaat”, aldus kinderlongarts Sophie Cohen tegenover de NOS over deze nieuwste uitvinding van de tabaksindustrie om nóg meer in te spelen op de verslaving. “Ongeveer alles waar een kind verslavingsgevoelig voor is, stoppen ze in één doosje. Het vapen alleen al is extreem verslavend en dan zit er ook nog een schermpje in. Dat trekt je nog meer naar die vape toe.”

Volgens jongeren worden de smartvapes via mond-tot-mondreclame verhandeld, en op social media bijvoorbeeld via Snapchat en TikTok. Ze vertellen dat ze ook nog in winkels verkrijgbaar zijn. Net als de kinderartsen vindt staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) dit een schandalige situatie. Hij geeft aan binnenkort met een actieplan te komen om onder andere de illegale handel van vapes verder tegen te gaan.