NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Praatplaat voor ouders en zorgverleners over stervende kinderen: samen het onbespreekbare bespreekbaar maken

25 okt 2024Nieuws
Praatplaat voor ouders en zorgverleners over stervende kinderen: samen het onbespreekbare bespreekbaar maken

Sommige kinderen zijn al vanaf hun geboorte, of vanaf kort daarna, levensbedreigend ziek. Als er geen behandeling is, kan er vaak alleen nog zoveel mogelijk kwaliteit van leven worden geboden. Zowel ouders als zorgverleners geven aan dat gesprekken over de impact van zo’n ernstig ziek kind op het hele gezin essentieel zijn. Net als aandacht voor kwaliteit van leven én sterven. 

Met de praatplaat 'Mag ik binnenkomen?' kunnen ouders en zorgprofessionals samen het onbespreekbare bespreekbaar maken. De gebruikte metafoor op de praatplaat is een huis met vele kamers, onder een stolp. Voor de buitenwereld een gewoon huis, voor het gezin vol zorgen. Verschillende werelden die elkaar niet altijd snappen. Zorgverleners staan op de plaat in een lange rij voor de stolp, op zoek naar een ingang, maar die is niet eenvoudig of vanzelfsprekend te vinden. De plaat moedigt hen aan om te vragen: “Mag ik binnenkomen?” Het nodigt uit in gesprek te gaan, vragen te stellen en het onbespreekbare toch aan te kaarten. Eenmaal binnen zijn er tal van onderwerpen die besproken kunnen worden. Daarom heeft elke kamer in het huis een thema. Je kunt klikken op de kamers in het afgebeelde huis voor meer informatie en verhalen.

De praatplaat is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen, ouders en zorgprofessionals. We nodigen ouders en zorgverleners uit de plaat te bekijken en hun verhaal te delen, zodat het een hulpmiddel wordt voor iedereen. De praatplaat werd vorige week gelanceerd en is te downloaden vanaf de websites van het ZEVMB-kenniscentrum en Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg.

>> Bekijk de praatplaat en lees meer op de website van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg