NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Nieuw LCG alert: besparend behandeladvies infuusvloeistoffen door wereldwijd beschikbaarheidsprobleem

25 okt 2024Nieuws
Nieuw LCG alert: besparend behandeladvies infuusvloeistoffen door wereldwijd beschikbaarheidsprobleem

Momenteel is er door de gevolgen van orkaan Helena in Amerika een productielocatie van Baxter International Inc. in North Carolina tijdelijk gesloten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG). In deze fabriek worden infuusvloeistoffen/infuuszakken van verschillende volumina geproduceerd. Er worden per direct 25% minder infuuszakken aan Nederland geleverd. Het gaat specifiek om infuusvloeistoffen in zakken van 250, 500 en 1000 ml. Dit beschikbaarheidsprobleem geldt wereldwijd. 

Nederlandse ziekenhuizen die een contract hebben met Baxter, zullen dit direct merken. Maar ook andere ziekenhuizen en andere zorgaanbieders, zullen merken dat er minder infuuszakken geleverd worden. Op landelijk niveau vindt er coördinatie plaats om de voorraden in kaart te brengen. Er wordt alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat patiënten zo min mogelijk merken van dit tekort. Aan alle behandelend artsen is via een alert een besparend advies gecommuniceerd. Dit betekent onder andere medicijnen op een andere manier toedienen dan via het infuus. Ook is er dringend geadviseerd om efficiënt om te gaan met infusen en om niet te hamsteren. 

Het LCG geeft periodiek alerts uit inzake de beschikbaarheid van medicijnen. Om het LCG te ondersteunen, komt de commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen (ATG) bijeen bij (dreigende) tekorten, waarin ook de NVK is vertegenwoordigd wanneer de tekorten de kindergeneeskunde raken.

>> Lees het alert