Doorverwijscriteria voor kinderen met post-COVID
Vanaf 1 november 2024 openen de eerste post-COVID expertisecentra voor volwassenen hun deuren. Verschillende NVK-leden zijn in nauwe samenwerking met de patiëntenverenigingen, NFU en overige betrokken partijen hard aan het werk om ook de eerste expertisecentra voor kinderen te openen. Hierover op een later moment meer.
Wel kunnen vanaf 1 november 2024 verwijzingen worden gemaakt, óók voor kinderen. Huisartsen kunnen patiënten aanmelden via ZorgDomein, in aanloop naar opening van de kinderexpertisecentra in de toekomst.
Verwijzingen via de huisarts
De post-COVID expertisecentra worden opgericht om centraal gecoördineerd kennis en ervaring op te doen om deze zo snel mogelijk met de 1e en 2e lijn te kunnen delen, niet om alle post-COVID patiënten ook daadwerkelijk daar te behandelen. Dit om de zorg voor alle post-COVID patiënten, zo dichtbij huis waar mogelijk, mogelijk te maken. Omdat de expertisecentra niet alle patiënten zullen zien, wordt er voor de verwijzing gewerkt met een gewogen steekproef. Wil je als kinderarts een verwijzing maken naar het expertisecentrum, dan is het van belang om een verwijzing dus ook echt via de huisarts te laten verlopen.
De criteria voor kinderen
Er zijn verschillende voorwaarden waar een patiënt aan moet voldoen om doorverwezen te worden. Hieronder zijn de vijf criteria opgesomd:
- Er is aannemelijkerwijs een corona-infectie doorgemaakt (hoeft niet bewezen te zijn middels coronatest).
- Er zijn al minstens zes maanden klachten die passen bij post-COVID.
- Er is sprake van verminderd functioneren.
- Er is geen andere ziekte die de klachten veroorzaakt.
- Er is al een behandeltraject (fysiotherapie of ergotherapie) doorlopen, of dat was niet mogelijk door de ernst van de klachten danwel dit was financieel niet haalbaar.
Verschillen doorverwijscriteria kinderen versus volwassenen
Een aantal doorverwijscriteria voor kinderen verschilt ten opzichte van die voor volwassenen. Voor kinderen geldt, anders dan voor volwassenen, een klachtenduur van zes maanden (in plaats van één jaar). Ook is voor kinderen gekozen voor de definitie ‘verminderd functioneren’ zonder hier een maat voor te gebruiken, zoals de Bell-score. Hierbij kan gedacht worden aan één dag schoolverzuim per week of bijvoorbeeld het niet kunnen meedoen aan sociale activiteiten.
Daarnaast wordt er voor volwassenen gesproken over adherentiegebieden, waarbij alleen patiënten binnen deze adherentiegebieden in aanmerking komen voor zorg. Voor kinderen geldt dit criterium niet.
Meer informatie, inclusief een FAQ, is te vinden op de website van de NFU: Informatie voor huisartsen over de post-COVID expertisecentra | NFU.