NVK opgelucht dat import bepaalde medicijnen voor kinderen tijdelijk toch mogelijk blijft
Eerder berichtten wij over de uitspraak van de Raad van State betreffende de tekortbesluiten van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), en het feit dat kinderartsen daar ongerust over waren. Die tekortbesluiten zouden betekenen dat de IGJ alleen toestemming mag geven aan bijvoorbeeld apothekers om in het geval van een geneesmiddelentekort vergelijkbare alternatieven uit het buitenland te halen als daar voorafgaand een verzoek van een arts aan ten grondslag ligt. Afgelopen vrijdag gaf zorgminister Agema echter de opdracht aan de IGJ om de komende tijd niet te controleren wanneer artsen en apothekers voorraden medicijnen uit het buitenland halen bij tekorten. De inspectie houdt zich aan die aanwijzing.
De aanwijzing van de minister is per 28 november van kracht. Apothekers mogen bij een medicijntekort dus tijdelijk medicijnen uit het buitenland importeren zonder per patiënt toestemming te vragen.
NVK-voorzitter Lissy de Ridder is opgelucht over deze ontwikkeling en over wat dat betekent voor kinderen. Deze patiëntgroep is immers afhankelijk van een beperkt en specifiek arsenaal aan medicatie. “Gelukkig komt nu de beschikbaarheid van medicijnen voor kinderen niet nog verder onder druk te staan”, aldus de Ridder. Ze geeft ook aan dat de tekortbesluiten de kinderartsen veel extra administratief werk zouden opleveren – ze zouden elke individuele patiënt toestemming moeten vragen om een schaars geneesmiddel uit het buitenland te halen. Dat is nu voorlopig van de baan. De Ridder is dus blij met de interventie van de minister, waaruit blijkt dat zij de urgentie deelt.
>> Lees ook het eerdere bericht van 22 november over de tekortbesluiten
>> Lees ook het bericht van de Federatie Medisch Specialisten