De smartphone-generatie: wie ligt er wakker van?
Sociale media en jongeren: tijd voor mentaal herstel?
Terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld meer en meer beschermen, laten we ze in de digitale wereld vogelvrij. Deze pijnlijke paradox beschrijft sociaal psycholoog Jonathan Haidt in zijn laatste boek Generatie Angststoornis - Wat sociale media met onze kinderen doen. Een kinderarts, een jeugdarts en een psycholoog reageren.
Haidt beschrijft in zijn boek hoe de mentale gezondheid van kinderen in 2010 wereldwijd een kantelpunt bereikte. Waar deze in de tien jaar daarvoor nog stabiel was, vindt vanaf dat jaar een schrikbarende stijging plaats van het aantal gevallen van depressie, angst, zelfbeschadiging en zelfmoord. Om deze ontwikkeling te verklaren, onderzoekt Haidt de aard van de kindertijd en laat hij zien waarom kinderen spel en een onderzoekende houding nodig hebben om uit te groeien tot competente, bloeiende volwassenen. Vanaf de jaren 80 wordt de ‘op spel gebaseerde kindertijd’ verdrongen door de ‘op de telefoon gebaseerde kindertijd’.
Haidt toont aan hoe deze ‘grote herprogrammering van de kindertijd’ de sociale en neurologische ontwikkeling van kinderen heeft verstoord. Dat gaat bijvoorbeeld om slaaptekort en gebrek aan focus, maar ook om verslaving, eenzaamheid, sociale vergelijking en perfectionisme. In het boek beschrijft Haidt concrete stappen die ouders, leraren, scholen, techbedrijven en overheden kunnen nemen om onze kinderen gezond op te laten groeien.
>> Lees het hele artikel
>> Lees de volledige Kinderarts & Samenleving van november 2024 online (inlog vereist)