Voordracht NVK voor Wetenschaps- en innovatieprijs 2025: BeNeDuctus-studie
De commissie Wetenschap van de NVK heeft de BeNeDuctus studie van Tim Hundscheid (Radboudumc) en collega’s voorgedragen voor de Wetenschaps- en innovatieprijs 2025 van de Federatie Medisch Specialisten. Elke twee jaar reikt de Federatie deze prijs uit. Hiermee geeft de Federatie goed en relevant wetenschappelijk onderzoek door medisch specialisten een podium.
Het BeNeDuctus-onderzoek richt zich op de behandeling van een persisterende ductus arteriosus (PDA) bij extreem te vroeg geboren baby's (<28 weken zwangerschap). De ductus arteriosus is een bloedvat dat normaal kort na de geboorte sluit, maar bij deze prematuren vaak open blijft. Dit kan leiden tot ernstige complicaties zoals long- en darmaandoeningen en verhoogde sterfte. Voorheen was er veel variatie in de behandeling: sommige NICU's behandelden PDA vroegtijdig met ibuprofen, terwijl andere een afwachtend beleid voerden. De BeNeDuctus-studie, uitgevoerd in 17 NICU's in Nederland, België en Denemarken, vergeleek deze twee strategieën door extreem te vroeg geboren baby's willekeurig toe te wijzen aan vroege medicamenteuze behandeling of afwachtend beleid. De resultaten toonden aan dat afwachten niet slechter is dan vroege behandeling met ibuprofen wat betreft sterfte, necrotiserende enterocolitis en bronchopulmonale dysplasie. Sterker nog, er waren aanwijzingen dat medicamenteuze behandeling schadelijker kon zijn, aangezien in de ibuprofen-groep meer gevallen van longaandoeningen werden gezien.
Dit onderzoek levert belangrijke inzichten op in de balans tussen vroege interventie en afwachten, en heeft de potentie om behandelingsprotocollen wereldwijd te herzien.
Naast de NVK hebben ook diverse andere wetenschappelijke verenigingen studies voorgedragen voor de Wetenschaps- en innovatieprijs 2025. In mei wordt bekendgemaakt welke drie onderzoeken als beste zijn beoordeeld. Tijdens een feestelijke uitreiking in de zomer van 2025 wordt de winnaar bekendgemaakt. De winnende onderzoeksgroep ontvangt naast de eer een blijvend aandenken en een geldbedrag van € 5000,-, te besteden aan vakgerelateerde activiteiten.
>> Lees meer over de studie op de website van Neonatologie Netwerk Nederland
>> Lees meer over de studie in de The New Engeland Journal of Medicine