NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Spoedverwijzingen kindergeneeskunde

06 mei 2020Nieuws
Spoedverwijzingen kindergeneeskunde

Vorige week werden we er door de Federatie Medisch Specialisten op gewezen dat het aantal spoedverwijzingen bij alle medisch specialismen inmiddels weer terug is op het oude niveau, met uitzondering van de kindergeneeskunde. Bij de kindergeneeskunde loopt het aantal spoedverwijzingen zelfs drastisch achter. Om te achterhalen of dit beeld klopt of dat het mogelijk om een registratiekwestie gaat, hebben we deze vraag aan alle vakgroepvoorzitters en contactpersonen Kwaliteit en Algemene kindergeneeskunde voorgelegd:

  • Signaleren jullie in jullie ziekenhuis een achterstand in spoedverwijzingen?

Er werd bijzonder snel op de vraag gereageerd, waarvoor onze dank. Hieronder de uitkomst, die we inmiddels naar de Federatie hebben teruggekoppeld:

Totaal aantal ziekenhuizen: 59

  • Ja: 52 (88%)
  • Nee: 5 (8,5%)
  • Neutraal: 2 (3,5%)

Een opmerking die veel gemaakt werd door degenen die het beeld herkenden: ‘We denken dat deze daling een gevolg is van de coronamaatregelen. Bovenste- of onderste luchtweginfecties konden zich door deze maatregelen niet verspreiden op crèche, peuterspeelzaal, school, naschoolse opvang en sportverenigingen. Verder vermoeden we dat veel ouders nog bang zijn om met hun kind naar het ziekenhuis te komen.’