NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

COVID-19 en kinderen met een verstandelijke beperking

16 mei 2020Nieuws
COVID-19 en kinderen met een verstandelijke beperking

Afgelopen vrijdag kwam het Outbreak Management Team (OMT) weer bijeen. Károly Illy, voorzitter van de NVK en het NVK-COVID-19-team en tevens lid van het OMT, deed er namens de NVK de volgende voorstellen:

 • Vanaf 1 juni wordt het fysieke onderwijs op het voortgezet onderwijs weer opgestart. Voor kinderen in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar met een verstandelijke beperking en in de kinder- en jeugdpsychiatrie is afstand houden echter vaak niet mogelijk. Dat geldt voor kinderen die in een instelling wonen, maar ook voor kinderen op kinderdagcentra of op een ZMLK-school. 
  • Het voorstel is om hier de strikte eis van 1,5 meter niet van toepassing te laten zijn en het te laten bij de aanbeveling om er zoveel als mogelijk rekening mee te houden (conform de regel op de basisscholen).
  • Update: voorstel aangenomen.
    
 • Kinderen en jeugdigen woonachtig binnen de residentiële zorg (het betreft hier kinderen met een verstandelijke beperking en met psychiatrische problematiek) blijven verstoken van bezoek van hun ouders of verzorgers, tenzij de instelling hiervoor een uitzondering maakt. De meeste instellingen maken deze uitzondering helaas niet. Voor deze doelgroep is dit beleid zeer onwenselijk en het leidt tot veel onnodig leed en psychologische schade.
  • Het voorstel is om bezoek door twee vaste bezoekers voor kinderen en jeugdigen die woonachtig zijn in de residentiële zorg mogelijk te maken.
  • Update: voorstel aangenomen.