NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Muziek als medicijn? Wetenschappelijk onderzoek naar therapeutische waarde van muziek

27 jan 2021Nieuws
Muziek als medicijn? Wetenschappelijk onderzoek naar therapeutische waarde van muziek

Kinderarts & Samenleving | december 2020

Muziekinterventies kunnen een therapeutisch effect hebben op zieke opgenomen kinderen, maar het is niet voor alles een oplossing, waarschuwt Marianne van der Heijden, onderzoeker in het ErasmusMC/Sophia Kinderziekenhuis. ‘Meer onderzoek is nodig.’

Laaghangend fruit noemt Marianne van der Heijden het: kinderen rondom hun operatie naar muziek laten luisteren. Het leidt bij hen tot een significante afname van pijn en angst voor én na de operatie. Het is, vindt ze zelf, de meest opvallende uitkomst van haar proefschrift Music in medicine, the value of music interventions for hospitalized children (2018). Van der Heijden, medisch antropoloog bij het ErasmusMC, baseert haar uitkomst op een meta-analyse van wetenschappelijke literatuur.

Klinisch onderzoek dat daarna is gedaan, zoals het promotieonderzoek van Rosalie Kühlmann (2019) naar het effect van muziekinterventies op jonge kinderen die een operatie ondergaan, bevestigen deze uitkomst. Van der Heijden en Kühlmann promoveerden beiden als lid van de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn (www.muziekalsmedicijn.nl).

>> Klik hier voor de PDF van het artikel
>> Klik hier voor de volledige Kinderarts & Samenleving (inloggen)