Opnieuw aandacht voor PUUR rookvrij 07 mei 2021Nieuws Vanaf Wereld Niet Roken Dag op 31 mei is de landelijke campagne PUUR rookvrij weer te zien en horen op tv en radio. Opnieuw wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden om te stoppen met roken. Zorgverleners kunnen daaraan bijdragen door de boodschap van PUUR…
Update NSCK-signalering Acute onverwachte postnatale collaps 04 mei 2021Nieuws In 2019 startte de signalering Acute onverwachte postnatale collaps. In het eerste jaar zijn er 17 kinderen gemeld bij het NSCK. In het tweede jaar waren dat er 21. De onderzoekers geven een update over hun onderzoek en signalering: Allereerst heel…
Meer aandacht voor kind bij heropenen samenleving 22 apr 2021Nieuws Over het scenario voor het ‘heropenen’ van de samenleving is goed nagedacht, behalve als het gaat om alles wat met kinderen te maken heeft. Dat zegt NVK-voorzitter en OMT-lid Károly Illy bij Goedemorgen Nederland. Het weer mogelijk maken van…
Open call Europese Commissie COVID-19 22 apr 2021Nieuws De Europese Commissie heeft extra gezondheidszorg calls opengesteld op het gebied van COVID-19 en varianten daarop. De Reference Documents hiervoor zijn via de volgende link beschikbaar: Reference Documents (europa.eu). De twee extra health topics staan open…
Medici in De Achterkant van het Gelijk 22 apr 2021Nieuws Tegen welke dilemma’s lopen medici aan? Wat deugt en wat deugt niet? Alexander Pechtold bevraagt in De Achterkant van het Gelijk zes medici op de ethische principes waardoor zij zich laten leiden: Philip Scheltens (Onderzoeker alzheimer), Ruud Bekkers…
Gezonde lucht in regeerakkoord 15 apr 2021Nieuws Geef onze kinderen gezonde lucht. Dat is de dringende oproep van (kinder)artsen en het Longfonds aan het nieuwe kabinet. Want vieze lucht maakt ziek. Jaarlijks overlijden meer dan 12.000 mensen vroegtijdig door fijnstof of stikstofdioxide. Vooral bij kinderen…
Richtlijn Infantiele Hemangiomen geautoriseerd 15 apr 2021Nieuws De richtlijn Infantiele Hemangiomen is geautoriseerd. Deze richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). >> Ga hier naar de richtlijn …
PoppenVilla’s voor kinderafdelingen 15 apr 2021Nieuws De PoppenVilla by Liliane® is een uniek initiatief van ontwerper Liliane Limpens: een woning op wielen voor grote poppen (30 cm) en hun auto’s. De PoppenVilla kan worden gebruikt voor contactlegging en observatie van het kind. Samen met de…
Belangrijke stap in gegevensuitwisseling geboortezorg 09 apr 2021Nieuws Een proef van VIPP Babyconnect in samenwerking met Máxima MC in Eindhoven/Veldhoven heeft laten zien dat het mogelijk is om gegevens uit het ziekenhuisinformatiesysteem digitaal te delen met zorgverleners buiten het ziekenhuis. Door vertaling en…
Artsen gezocht voor Curaçao 09 apr 2021Nieuws Om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden is ‘Extra handen voor de zorg’ per direct op zoek naar artsen en ambulanceverpleegkundigen. Belangstellenden moeten in ieder geval Engels spreken (Spaans is een grote pre), minimaal vier weken mee…
Waarom kinderen nog niet gevaccineerd worden 01 apr 2021Nieuws Worden minderjarigen op termijn gevaccineerd of is dat niet nodig? Daarover geeft NVK-voorzitter en OMT-lid Károly Illy uitleg aan onder meer RTL Nieuws en De Nieuws BV. "Het is nu zo dat het vaccin simpelweg nog niet getest is op kinderen. We…
Besmettingen basisscholen relatief beperkt 01 apr 2021Nieuws De coronabesmettingen op basisscholen moeten vooral in perspectief worden gezien. Dat zegt Károly Illy, NVK-voorzitter en OMT-lid. Het aantal besmettingen op basisscholen is relatief beperkt, zegt hij. “Van de bijna 7000 basisscholen in ons land…
Diabeter wereldwijd voorbeeld waardegedreven zorg 01 apr 2021Nieuws Het World Economic Forum heeft het Nederlandse Diabetescentrum Diabeter uitgeroepen tot een van de wereldwijde voorbeelden voor innovatieve waardegedreven zorg. Henk-Jan Aanstoot, kinderarts en medeoprichter van Diabeter, is blij met deze erkenning. Hij ziet…
Richtlijn Anafylaxie bij kinderen geautoriseerd 01 apr 2021Nieuws Het NVK-bestuur heeft de Richtlijn Anafylaxie bij kinderen geautoriseerd. Deze richtlijn beschrijft hoe anafylaxie moet worden behandeld, welke testen kunnen worden gedaan na een ernstige allergische reactie en hoe de zorg zou moeten zijn…
Media-aandacht voor COPP2 studie 25 mrt 2021Nieuws RTL Nieuws besteedt aandacht aan de COPP2 studie naar langdurige restklachten van COVID-19 bij kinderen. Aan de hand van patiënte Maud Nijssen vertellen behandelend kinderarts Linda van de Sande en kinderlongarts en onderzoeker Caroline Brackel over de…
GGD’s stoppen met diepe neustest 25 mrt 2021Nieuws De GGD’s stoppen met de onprettige diepe neustest bij kinderen. Vanaf 4 april is het advies om alle kinderen tot twaalf jaar alleen nog maar een ondiepe neustest aan te bieden, in combinatie met de keeltest. Het nieuwe testbeleid volgt nadat kinderartsen…
Annemarie van Rossum in bestuur ESPID 25 mrt 2021Nieuws Annemarie van Rossum is gekozen tot lid van het bestuur van de European Society of Paediatric Infectious Diseases (ESPID). Van Rossum is kinderarts-infectioloog/immunoloog en plaatsvervangend hoofd Kindergeneeskunde bij het Erasmus MC …
Richtlijn Visuele beperkingen gepubliceerd 25 mrt 2021Nieuws De richtlijn Visuele beperkingen - verwijzing en revalidatie is gepubliceerd. Deze richtlijn is ontwikkeld op initiatief van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). De richtlijn is opgenomen in de richtlijnendatabase. …
Richtlijn ACNES geautoriseerd 25 mrt 2021Nieuws De richtlijn ACNES is geautoriseerd. Deze richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). De richtlijn is opgenomen in de richtlijnendatabase. >> Ga hier naar de richtlijn …
Richtlijn Biologicals bij uveïtis geautoriseerd 25 mrt 2021Nieuws De richtlijn Biologicals bij uveïtis is geautoriseerd. Deze richtlijn is ontwikkeld op initiatief van het Nederlandse Oogheelkundig Gezelschap (NOG). De richtlijn is opgenomen in de richtlijnendatabase. >> Ga hier naar de richtlijn …
Verhoog testbereidheid door minder diepe neustest 18 mrt 2021Nieuws Kinderartsen pleiten voor een minder diepe coronaneustest voor kinderen om de testbereidheid te verhogen. Een minder lang alternatief door middel van de neuswat werkt goed genoeg stellen ze in diverse media. Onderzoek in het buitenland heeft bewezen dat het…
Besmettingen basisschool verbazen niet 18 mrt 2021Nieuws “Dit hadden wij verwacht,” zegt NVK-voorzitter en OMT-lid Károly Illy bij RTL Nieuws over het feit dat 40 procent van de basisscholen klassen naar huis heeft moeten sturen. “Daar waar mensen elkaar ontmoeten en dus ook daar waar…
Richtlijn Lichen sclerosus geautoriseerd 18 mrt 2021Nieuws Het bestuur van de NVK heeft de richtlijn Lichen sclerosus geautoriseerd. Deze richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). De richtlijn is opgenomen in de richtlijnendatabase. >> Ga…
Richtlijn Chirurgische behandeling obesitas geautoriseerd 18 mrt 2021Nieuws Het NVK-bestuur heeft de richtlijn Chirurgische behandeling van obesitas geautoriseerd. Deze richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). De richtlijn is opgenomen in de richtlijnendatabase. >> Ga hier…
Richtlijn Perioperatief traject geautoriseerd 18 mrt 2021Nieuws De richtlijn Perioperatief traject is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) en de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). De richtlijn is opgenomen in de richtlijnendatabase. >> Ga hier naar de…
Vrolijk kinderboek Van mond tot kont 18 mrt 2021Nieuws MDL-arts Marcel Spanier neemt in een informatief en vrolijk geïllustreerd kinderboek kinderen mee op reis door het spijsverteringskanaal. Beeldend en met alledaagse voorwerpen wordt de reis beschreven die een appel aflegt van mond tot kont, oftewel van…
Academische nascholingsweken kindergeneeskunde 2023, 2024 & 2025 18 mrt 2021Nieuws Hieronder een overzicht van de komende academische nascholingsweken: RadboucUMC: 11 t/m 13 maart 2024 (onderwerp is 'Van mond tot kont, van prematuur tot puber. Alles wat je moet weten over darmgezondheid en…
Zelfdoding onder jongeren: meer aandacht voor preventie 17 mrt 2021Nieuws De afgelopen tien jaar is er sprake van een stijging in het aantal zelfdodingen onder jongeren. Hoe kan dat, en wat kunnen kinderartsen doen om het tij te keren? Ervaringsdeskundige Astrid van Vugt en kinderarts Ginny Nolles pleiten voor betere…
SMA: nieuwe generatie geneesmiddelen biedt hoop 17 mrt 2021Nieuws Spinale musculaire atrofie (SMA) is één van de meest ernstige kinderspierziekten in Nederland. Gelukkig bieden innovatieve behandelingen hoop aan kinderen en ouders. Zonder een gezamenlijke inspanning van behandelaars en patiëntenvereniging…
Opgroeien in armoede: Op alle terreinen slechter af 17 mrt 2021Nieuws Ruim één op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede. Sinds de opeenvolgende corona-lockdowns zijn dat er waarschijnlijk inmiddels nog meer. Wat is de impact van die armoede? En wat kan de kinderarts voor deze kinderen…