Registratiewijzer fototherapie thuis 30 mei 2024Nieuws Het geven van fototherapie ter behandeling van hyperbilirubinemie bij pasgeborenen in de thuissituatie is onder bepaalde voorwaarden een mogelijkheid. De Beroepsbelangencommissie (BBC) heeft een registratiewijzer opgesteld met daarin advies hoe deze zorg…
UPDATE: tekorten antibiotica (per 29 mei) 30 mei 2024Nieuws In het kader van de leveringsproblemen rond antibiotica is een commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen (commissie ATG) gevormd, waaraan ook de NVK deelneemt. In afstemming met deze commissie adviseert het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelenbeleid…
Kinderartsen in het nieuws 24 mei 2024Nieuws Brita de Jong-van Kempen vertelde aan Metro waarom ze vindt dat energiedrankjes voor kinderen verboden zouden moeten worden. De Jong-van Kempen is kinder- en jeugdarts in Medisch Centrum Leeuwarden en tevens voorzitter van de NVK-commissie Pleitbezorging.…
Voordrachten gevraagd voor Elisabeth von Freyburg Penning 24 mei 2024Nieuws De Stichting Elisabeth von Freyburg geeft jaarlijks donaties aan medisch onderzoek op het gebied van kindergeneeskunde. Behalve donaties reikt de stichting elke twee jaar een onderscheiding – de zilveren Elisabeth von Freyburg Penning - uit aan een…
Internationale studie palliatieve sedatie bij minderjarigen: vragenlijst 24 mei 2024Nieuws Vanuit een onderzoeksgroep in België met als hoofdonderzoeker Dr. Sara Debulpaep (UZ Gent) kregen wij het verzoek om een vragenlijst over pediatrische palliatieve sedatie te delen. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in de mening en huidige praktijk…
NVK Congres 2024: inschrijven kan nog (net)! 24 mei 2024Nieuws Nog 2,5 week en dan is het zover: NVK Congres editie 2024! Heb je je nog niet ingeschreven, doe dat dan snel. Er hebben zich al heel veel collega’s aangemeld, maar we zien natuurlijk iederéén graag op Papendal! Al loopt het…
NVK-voorzitter waarschuwt Tweede Kamer voor gevolgen geneesmiddelentekorten 24 mei 2024Nieuws “Geneesmiddelen zoals antibiotica, anti-epileptica, astmamedicatie en oncolytica zijn van levensbelang voor kinderen. De bestaande tekorten hieraan maken ouders niet alleen boos, angstig en verdrietig maar leiden er ook toe dat ouders zelf naar…
Afscheidsinterview met Elise van de Putte 23 mei 2024Nieuws ‘Persoonlijke controle is de sleutel tot gezondheid en geluk’ Elise van de Putte, kinderarts sociale pediatrie en hoogleraar Lifecycle Pediatrics in het UMC Utrecht, gaat dit jaar met pensioen. 28 maart jl. hield ze haar afscheidsoratie Hocus…
Zorgschaarste als morele uitdaging 23 mei 2024Nieuws Hoe doen we recht aan iedereen? Een tweegesprek over morele keuzes bij schaarste Bij schaarste is er niet voldoende tijd, geld of menskracht om in ieders zorgbehoefte te voorzien. Er moeten keuzes worden gemaakt. De vraag wie welk deel van de koek…
Kinderarts voor de klas: Over het gevaar van vapen 23 mei 2024Nieuws Vapen onschuldig? 'Het is tijd dat we met een weerwoord komen’ Het lijkt voor sommigen onschuldig, maar alles wijst erop dat vapen net zo schadelijk is als roken en…
Bevlogen blijven? Omring je met energiegevers! 23 mei 2024Nieuws Bevlogenheid als medicijn De meeste aios beginnen met een flinke dosis bevlogenheid aan hun opleiding tot kinderarts. Maar het is de kunst om dat vlammetje tot de eindstreep brandend te houden. Om aios én kinderartsen daarbij te onder- steunen maakte…
Capaciteitsproblematiek geboortezorg: help mee en deel jouw idee! 23 mei 2024Nieuws De capaciteitsproblematiek in de geboortezorg wordt in verschillende regio’s steeds nijpender. Hoewel de tekorten regionaal variëren, zul jij er binnen je organisatie vast ook al iets of juist veel van merken. Oplossingen voor capaciteitsproblemen…
Inschrijving vierdejaars onderwijsdagen geopend 23 mei 2024Nieuws De inschrijving voor de vierdejaars onderwijsdagen is nu geopend! Deze onderwijsdagen zullen plaatsvinden op donderdag 20 en vrijdag 21 juni 2024. De dagen vinden plaats in Hotel Restaurant Oud London te Zeist; een overnachting is inbegrepen. Inschrijven is…
Oproep deelname kennissessies 'samen beslissen met kinderen en elkaar’ 16 mei 2024Nieuws Graag wijzen we jullie op een drietal kennissessies die Stichting Kind en Ziekenhuis organiseert. Hierin gaan de deelnemers actief aan de slag rondom de thema’s Samen Beslissen en MKS. De kennissessie is bedoeld voor kinderverpleegkundigen, medisch…
Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Jan Maarten Wit 16 mei 2024Nieuws Emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde bij het LUMC, prof. dr. Jan Maarten Wit, ontving een Koninklijke onderscheiding. Hij zette zich ook na zijn emeritaat met grote overgave in voor het verbeteren van de zorg voor kinderen met ernstige groeistoornissen.…
Award voor onderzoek of project op het gebied van lupus en/of APS 16 mei 2024Nieuws Ook dit jaar reikt de Stichting NVLE Fonds de NVLE Award uit, die dit jaar wordt toegekend aan een onderzoek of project op het gebied van lupus en/of APS. De prijs zal worden uitgereikt tijdens het NVLE congres dat plaatsvindt op 29 juni. Bij de prijs…
Gezocht: 1 à 2 academisch werkende neonatologen om de e-learning te modereren 16 mei 2024Nieuws Na jarenlange tomeloze inzet van Marije Hogeveen is de Stuurgroep Cursorisch Onderwijs op zoek naar 1 à 2 liefst academisch werkende neonatologen om de e-learning neonatologie te modereren. Onder aanvoering van Marije is de e-learning een…
Uitkomsten Loopbaanmonitor Medisch Specialisten 14 mei 2024Nieuws Deze week heeft de Federatie Medisch Specialisten de resultaten van de tweede Loopbaanmonitor Medisch Specialisten gepubliceerd. De belangrijkste boodschap? Het werkplezier van aios en medisch specialisten is onverminderd hoog gebleven, maar staat wel onder…
MMV-congres 2024: dien nu je abstract in 06 mei 2024Nieuws Op 4 december 2024 vindt het MMV-congres 2024 ‘De opleiding; de grote verbinder’ plaats, georganiseerd door de Federatie Medisch Specialisten. Het congres gaat over het zoeken naar de verbinding en het focussen op de gedeelde drijfveren in de…
Bijeenkomst Netwerk Europa 8 mei 02 mei 2024Nieuws De Federatie Medisch Specialisten organiseert op woensdagavond 8 mei van 18.00 uur tot 21.00 uur een bijeenkomst van het Netwerk Europa, locatie Domus Medica Utrecht. Meld je aan om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen in Europa en om ervaringen uit…
Kinderartsen in het nieuws 02 mei 2024Nieuws Robert Holl, gepensioneerd kinderarts en erelid van de NVK, gaat in een ingezonden brief in het Brabants Dagblad in op de lage vaccinatiegraad in ons land. Goede informatie is van groot belang, aldus Holl, maar als dat niet blijkt te werken zullen andere…
Jeugdartsen willen meer artsentaken uitvoeren 02 mei 2024Nieuws Jeugdartsen zouden meer aan diagnostiek en behandeling kunnen doen, bijvoorbeeld bij verdenking op coeliakie, persisterende icterus bij een baby, of bij huidaandoeningen. Dat is efficiënter en bespaart overbelaste huisartsen en kinderartsen werk. En het…
Wijzigingen Kinderformularium 27 apr 2024Nieuws Wat is er afgelopen maand veranderd in het Kinderformularium? Op de website vind je een overzicht van de recente wijzigingen. >> Bekijk de wijzigingen …
Kinderartsen in het nieuws 26 apr 2024Nieuws In het programma De Hofbar gaat Rutger Castricum in gesprek met onder anderen staatssecretaris Van Ooijen, maar ook met een aantal artsen over het smaakjesverbod op vapen. Dat verbod wordt nog steeds massaal omzeild. Kinder(long)arts Noor Rikkers (LUMC) komt…
Nieuw alert tekorten antibiotica (per 25 april) 26 apr 2024Nieuws In het kader van de leveringsproblemen rond antibiotica is een commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen (commissie ATG) gevormd, waaraan ook de NVK deelneemt. In afstemming met deze commissie adviseert het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelenbeleid…
Mazelen: herzien PEP-beleid bij zuigelingen (RIVM) 26 apr 2024Nieuws Het postexpositieprofylaxe/PEP-beleid bij zuigelingen is herzien in de LCI-richtlijn Mazelen van het RIVM onder Profylaxe & Behandeling. Belangrijke wijzigingen in het beleid zijn dat er onderscheid is gemaakt in: - het type contact (gezin versus…
Kinderartsen in het nieuws 22 apr 2024Nieuws Kinderarts Rian Teeuw (Amsterdam UMC, LECK) en andere deskundigen doen een poging om kindermishandeling falsificatie te doorgronden in een artikel van De Groene Amsterdammer. Want, geeft Teeuw aan: "Iedere kinderarts krijgt ermee te…
Kinderartsen: meer aandacht voor functionele buikpijn hard nodig 18 apr 2024Nieuws Kinderartsen in heel Europa vragen om meer aandacht voor functionele buikpijn bij kinderen. Deze buikpijn is een medisch onderbelicht gebied, leidt tot een lagere kwaliteit van leven en is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van schoolverzuim.…
NVK verheugd over toezegging kabinet RS-vaccin 18 apr 2024Nieuws Het kabinet maakte afgelopen week tijdens de presentatie van de Voorjaarsnota bekend geld vrij te maken om vanaf 2025 alle baby’s een RS-vaccin te kunnen aanbieden. Het RS-virus komt in Nederland veel voor, meestal in de wintermaanden. Bijna alle…
NVK blij met opschorten bezuiniging jeugdzorg 18 apr 2024Nieuws De Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd, waarvan de NVK deel uitmaakt, zijn blij met het besluit van demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) om de voorgenomen bezuiniging van 511 miljoen euro op de jeugdzorg voor 2025 op te schorten. De…